Την έκδοση του Σύρου πρόσφυγα Κ. Χάιθαμ στην Αμερική, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ΗΠΑ, ενέκρινε σήμερα το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να δικαστεί για τα αδικήματα της «συνωμοσίας για τη διάπραξη πλαστογραφίας και απομίμησης διαβατηρίου», «διακεκριμένης υποκλοπής ταυτότητας» και «εξαπάτησης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σχετική εισήγηση είχε κάνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής ενώ το αίτημα για έκδοσή του προέρχεται από το περιφερειακό δικαστήριο της Κολούμπια.

Ο Σύρος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι προέβη σε κατασκευή πλαστών διαβατηρίων χωρίς όμως, όπως είπε, να έχει σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις, υποστήριζε ότι σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ δεν θα έχει δίκαιη δίκη και ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον παγίδεψαν.

Είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχε ταχθεί υπέρ του αιτήματος του δικαστηρίου της Κολούμπια για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, η οποία και τελικά απορρίφθηκε σήμερα από τον Άρειο Πάγο.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του ανέφερε ότι δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ για πράξεις που κατηγορείται ότι τέλεσε στην Ελλάδα και οι οποίες δεν προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές δικαστικές αρχές (οι οποίες έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του) ο Κ. Χάιθαμ το περασμένο καλοκαίρι είχε επαφές στην Αθήνα με Αμερικανό πράκτορα και ανέλαβε έναντι του ποσού των 10.000 ευρώ, την κατασκευή 4 πλαστών διαβατηρίων. Μια από τις συναντήσεις αυτές ηχογραφήθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε από την πλευρά του Αμερικανού πράκτορα.

Ο Σύρος είναι ήδη προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς οι ελληνικές δικαστικές αρχές του αποδίδουν τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της διευκόλυνσης εισόδου - εξόδου μεταναστών από ελληνικό έδαφος κατ' εξακολούθηση.