Σύγχυση επικρατεί σχετικά με πληροφορίες γύρω από συναγερμό που φέρεται να έχει σημάνει στην ΕΥΠ έπειτα από τον εντοπισμό φωτογραφιών με όπλα και σημαίες του Ισλαμικού Κράτους στο κινητό τηλέφωνο πρόσφυγα. Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για πρόσφυγα που έφτασε στην Κάλυμνο, κάτι που ωστόσο διέψευσε το Λιμενικό Σώμα, για να ακολουθήσει άλλη ενημέρωση σύμφωνα με την οποία ερευνάται μια τέτοια υπόθεση στη Λέσβο.  

Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο Σύρος έφτασε χθες μαζί με άλλους πρόσφυγες από την Τουρκία στην Λέσβο και οδηγήθηκε στο κέντρο υποδοχής στην Μόρια. Εκεί στον έλεγχο που του έγινε από τους αστυνομικούς βρέθηκαν στον κινητό του φωτογραφίες του ίδιου με όπλο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Σύρος ισχυρίζεται ότι ήταν στρατιώτης στον συριακό στρατό από όπου όμως λιποτάκτησε και πέρασε όπως αναφέρει στον «ελεύθερο συριακό στρατό» με τον οποίο είχε λάβει μέρος σε μάχες.

Ο πρόσφυγας εξετάζεται από κλιμάκιο της ΕΥΠ προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε σχέση με τον ISIS ή όχι.

Συναγερμός και στην Κάλυμνο

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ανάλογο περιστατικό ερευνάται και στην Κάλυμνο, όπου εξετάζεται αν το συγκεκριμένο άτομο καταζητείται από άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για σχέσεις με ακραίους ισλαμικούς κύκλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός, ο άνδρας, η καταγωγή του οποίου δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί, είχε στο κινητό του ύποπτες φωτογραφίες και βίντεο με οπλισμό και σύμβολα του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο ανώτερες πηγές από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, «δεν προκύπτει καμία σύλληψη ατόμου από το λιμεναρχείο Καλύμνου που να έχει σχέση με ισλαμιστές μαχητές του ISIS».

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Λιμενικού, δύο διακινητές αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν σήμερα το πρωί σε ιστιοφόρο σκάφος σε θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου όπου νωρίτερα είχαν αποβιβάσει ικανό αριθμό αλλοδαπών προσφύγων.

Τα συγκεκριμένα άτομα κρατούνται στο λιμεναρχείο Καλύμνου.