Δεν υπάρχει καμία περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν, Πάνος Καρβούνης.

Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία» σημείωσε δε, πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη εκδίωξης χώρας από τη συνθήκη - και αν κάποιο κράτος-μέλος δεν σέβεται τις υποχρεώσεις για φύλαξη των συνόρων, οι άλλες χώρες μπορούν να έχουν εσωτερικούς ελέγχους. «Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εντολές που έχω, είναι πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε στη Ζώνη της Σένγκεν», ανέφερε ο κ. Καρβούνης.

Ο κ. Καρβούνης περιέγραψε πως το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο θέμα με «πολλούς παίκτες», που περιλαμβάνει τις χώρες προέλευσης, της χώρες τράνζιτ, της χώρες πρώτης υποδοχής και τις χώρες τελικής υποδοχής.

Τάχθηκε υπέρ των κινήσεων της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση-κινητοποιήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και της μεγαλύτερης συμμετοχής της Frontex στα σύνορα.

«Είναι λάθος να λέμε ότι ψάχνουμε λύσεις, γιατί το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα, αλλά μια νέα πραγματικότητα, δεν είναι κάτι που αλλάζει, ή μπορεί να μεταφερθεί στο μέλλον», υποστήριξε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και πρόσθεσε πως «ωφελημένες θα βγουν οι χώρες που θα αντιληφθούν αυτή την πραγματικότητα».