current views are: 9

9 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση08:18

Πίσω στην Αθήνα οι πρόσφυγες μετά την επιχείρηση-«σκούπα» στην Ειδομένη

Εντάσεις προκλήθηκαν στην διάρκεια της απομάκρυνσης των μεταναστών από την περιοχή της Ειδομένης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί ”επιχείριση-σκούπα” από συντονισμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, αστυνομικούς και συνοριοφύλακες. 

Δημοσίευση 08:18’

Εντάσεις προκλήθηκαν στην διάρκεια της απομάκρυνσης των μεταναστών από την περιοχή της Ειδομένης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί ”επιχείριση-σκούπα” από συντονισμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, αστυνομικούς και συνοριοφύλακες. 

Εντάσεις προκλήθηκαν στην διάρκεια της απομάκρυνσης των μεταναστών από την περιοχή της Ειδομένης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί ”επιχείριση-σκούπα” από συντονισμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, αστυνομικούς και συνοριοφύλακες. 

Μετά από κάποια μικροεπεισόδια που συνέβησαν δέκα μετανάστες οδηγήθηκαν στο Α.Τ. της περιοχής, ενώ στην διάρκειά τους, τραυματίστηκε με μαχαίρι ένας Ιρανός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας Πολυγύρου. 

Τα δέκα άτομα αφέθηκαν τελικά ελεύθερα, ενώ η κατάσταση του τραυματία σταθεροποιήθηκε αμέσως και αφού του έγινε ο απαραίτητος έλεγχος, επέστρεψε στον καταυλισμό και επιβιβάστηκε σε λεωφορείο. 

 Όπως έγινε γνωστό, ο 29χρονος Ιρανός τραυματίστηκε σε συμπλοκή με ομοεθνείς του.

 Η επιχείρηση άρχισε στις 7.30 το πρωί με τους αστυνομικούς να συγκεντρώνουν σε ομάδες τους οικονομικούς μετανάστες και να τους προωθούν σε λεωφορεία με στόχο να επιστρέψουν στην Αθήνα και σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Λεωφορεία με πρόσφυγες βρέθηκαν σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη και πήραν σήμα από την αστυνομία προκειμένου να προσεγγίσουν την ουδέτερη ζώνη, ενώ συνολικά έχουν αναχωρήσει από τον καταυλισμό 29 λεωφορεία γεμάτα μετανάστες, με κατευθύνση την Αθήνα.

Η περιοχή είναι αποκλεισμένη και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων -με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο οποίος βρίσκεται στον καταυλισμό– και δημοσιογράφους, τους οποίους η αστυνομία έχει σταματήσει σε αποστάση περίπου 3 χλμ από την περιοχή.
 
Την επιχείρηση ”τρέχουν” περίπου 400 άτομα, μέλη της αστυνομίας από την Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι έχουν επιστρατευθεί από χθες ειδικά για το σκοπό αυτό με εντολή από το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής.

Μαζί με την ομάδα της ελληνικής αστυνομίας, βρίσκεται και κλιμάκιο της Frontex, το οποίο έχει μεταβεί στην περιοχή από χθες για να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα διαδικασίες πιστοποίησης και προώθησης των προσφύγων πολέμου. 

Την ίδια στιγμή, λίγα μέτρα πιο πέρα βρέθηκαν παραταγμένα απορριματοφόρα του δήμου Παιονίας, στον οποίο ανήκει η Ειδομένη, με στόχο να ξεκινήσουν άμεσα μόλις αποσυμφορηθεί λίγο η περιοχή την διαδικασία  περισυλλογής των απορριμάτων και εξυγίανσης, καθώς, όπως είχε αποκαλύψει ο δήμαρχος Χ. Γκουντενούδης στο newpost, είχε δημιουργηθεί μεγάλα πρόβλημα με σκουπίδια, που είχαν συσσωρευτεί τόσες ημέρες με την παραμονή χιλιάδων ανθρώπων στο χώρο. 

Χθες το βράδυ στην περιοχή ήταν συγκεντρωμένα στην περιοχή, συνολικά 3000 άτομα, τα οποία σταδιακά σήμερα αποχωρούν, με στόχο η περιοχή να καθαρίσει το πολύ μέχρι αύριο. 

Την κατάσταση περιγράφει ο δήμαρχος Παιονίας Χ. Γκουντενούδης:

Γίνεται αυτό που μου υποσχέθηκε ο κ. Μουζάλας σε αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχαμε και ήταν αναγκαίο να γίνει. Ήμασταν σε οριακό σημείο, εξαντλήσαμε κάθε όριο ανθρωπισμού, μια τέτοια επιχείρηση έπρεπε να λάβει χώρα πάση θυσία για το καλό της περιοχής που είχε αρχίσει να αλλάζει πρόσωπο, αλλά και για τους κατοίκους που ζούσαν με τον φόβο τόσες ημέρες με τα περιστατικά κλοπών που έχουν παρατηρηθεί.

Δικαιωμένη νιώθει από την πλευρά της και η πρόεδρος των κατοίκων της Ειδομένης κ. Ξανθή Σουπλή, η οποία στις αρχές της εβδομάδες είχε απειλήσει με κινητοποιήσεις μαζί με τους κατοίκους, σε περίπτωση που έφταναν κι άλλα λεωφορεία με μετανάστες στην Ειδομενη : «Διεξάγεται ομαλά η διαδικασία απομάκρυνσης, κάτι που ηταν απαραίτητο να γίνει για να επανέλθει η περιοχή στους κανονικούς της ρυθμούς». 

Την ίδια στιγμή, η γγ. του υπουργείου Μεταφορών Πέτη Πέρκα τονίζει ότι η επιχείρηση είναι ”υπό έλεγχο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες. Σε συνεργασία με το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, έχει γίνει οργανωμένη δουλειά, παρά κάποιες αρχικές αντιδράσεις κάποιων από τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν ήθελαν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία”. 

Στην Αθήνα οι μετανάστες

Μέσα στις επόμενες ώρες φτάνει στην Αθήνα ο μεγάλος όγκος των οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι προς το παρόν θα στεγαστούν στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο και θα προωθούνται στις χώρες τους. 

Μένει τώρα να δούμε αν θα επαναληφθούν πρόσφατες σκηνές με την κοσμοπλημμύρα της Βικτώριας, ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση τώρα είναι ελεγχόμενη. 

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ το πρωί υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί η κατάσταση που είχε συμβεί προ μηνών στην Πλ. Βικτωρίας, ωστόσο, πρόσθεσε ότι ”δεν μπορεί να απαγορευθεί η παραμονή τους εκεί, καθώς σχεδιάζουν τα ταξίδια τους”.

 


σχετικα αρθρα