current views are: 7

9 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση17:01

Έφτασαν στην Αθήνα οι πρώτοι μετανάστες από την Ειδομένη

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών που βρισκόταν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, έπειτα από 10 ώρες και ήδη έφτασαν στην Αθήνα, οι πρώτοι 650. Την ίδια στιγμή, έντονες είναι οι αντιδράσεις για την απομάκρυνση των φοτορεπόρτερ από το σημείο της αστυνομικής επιχείρησης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να παίρνει θέση για το θεμα.

Δημοσίευση 17:01’

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών που βρισκόταν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, έπειτα από 10 ώρες και ήδη έφτασαν στην Αθήνα, οι πρώτοι 650. Την ίδια στιγμή, έντονες είναι οι αντιδράσεις για την απομάκρυνση των φοτορεπόρτερ από το σημείο της αστυνομικής επιχείρησης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να παίρνει θέση για το θεμα.

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών που βρισκόταν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, έπειτα από 10 ώρες και ήδη έφτασαν στην Αθήνα, οι πρώτοι 1200. Την ίδια στιγμή, έντονες είναι οι αντιδράσεις για την απομάκρυνση των φοτορεπόρτερ από το σημείο της αστυνομικής επιχείρησης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να παίρνει θέση για το θεμα. 

Συνολικά από το πρωί, 46 λεωφορεία με μετανάστες, που απομακρύνθηκαν από την αστυνομία έφυγαν από τον χώρο και κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα και έφτασαν στο κλειστό του Tae Kwon Do 1200 άτομα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεθνούς Αμνηστίας, Γιώργο Κοσμόπουλο, οι αφίξεις είναι πολλές και το γήπεδο αρχίζει και γεμίζει. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ο χώρος θερμαίνεται και διανέμεται φαγητό και επιπλέον κουβέρτες. Παράλληλα, τόνισε ότι δημιουργείται ξεχωριστός χώρος για τη διαμονή των οικογενειών.

Τους μετανάστες επισκέφθηκε και ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος επισήμανε πως η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους, αλλά δε θα επιτρέψει να επαναληφθούν καταστάσεις όπως εκείνη που είχε δημιουργηθεί στην Πλατεία Βικτωρίας.

Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος των μεταναστών, αντί να κατευθυνθούν προς τους χώρους του κλειστού γυμναστηρίου, κινήθηκαν προς τους δρόμους του Παλαιού Φαλήρου, με προορισμό το κέντρο της Αθήνας.

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση στην Ειδομένη

Στον καταυλισμό στην Ειδομένη, έχουν μπει μέλη εθελοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ και προσπαθούν να οργανώσουν ξανά τον χώρο προκειμένου να συνεχίσουν να υποδέχονται απρόσκοπτα πρόσφυγες που ξεκίνησαν να έρχονται από εδώ για να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, στην επιχείρηση συμμετείχαν 350 αστυνομικοί. Συνολικά απομακρύνθηκαν 2.300 μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Μαρόκο, την Αλγερία και το Μπαγκλαντές. Οι μετανάστες μεταφέρονται σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας, στην Αθήνα και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και του Tae kwon Do Παλαιού Φαλήρου, με 46 λεωφορεία, που είχαν διατεθεί για το σκοπό αυτό.

Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης αποκαταστάθηκε πλήρως η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής.

Παράλληλα, αργά το απόγευμα ξεκίνησε και η ροή προσφύγων, που ανέμεναν σε σημείο 15 χιλιόμετρα μακριά από την Ειδομένη προκειμένου να ολοκληρωθεί η αστυνομική επιχείρηση και να τους επιτραπεί εκ νέου η είσοδος στην ουδέτερη ζώνη. Λεωφορεία φτάνουν πλέον στον καταυλισμό και οι επιβάτες τους -όλοι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί- περνούν τους ελέγχους με σχετικά γρήγορες διαδικασίες και εισέρχονται στην ΠΓΔΜ.

Έντονες αντιδράσεις από τους φωτορεπόρτερ

Ωστόσο, έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους φωτορεπόρτερ, για την προσαγωγή δύο συναδέλφων τους από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. 

Στην ανακοίνωση η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας σημειώνει με δηκτικό τρόπο το γεγονός ότι η αστυνομία δεν ήθελε την παρουσία μαρτύρων στη «φιλανθρωπική της δράση». Συνεχίζοντας η ανακοίνωση, η ΕΦΕ σημειώνει: 

Επικροτώντας αυτή την έξαρση αστυνομικής σεμνότητας παρακαλεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να την ενημερώνει εφεξής για παρεμφερείς φιλανθρωπικές δραστηριότητες ούτως ώστε οι φωτορεπόρτερ να προσέρχονται μόνοι τους σε κάποιο αστυνομικό τμήμα και να πίνουν εκεί φρόνιμα τον καφέ τους μέχρι την ολοκλήρωση του εκάστοτε φιλανθρωπικού έργου της αστυνομίας.

Η ανακοίνωση καταλήγει αφήνοντας αιχμές για την παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ελευθερίας του Τύπου και του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στην ΕΡΤ, απέδωσε την απομάκρυνση των δημοσιογράφων από τον καταυλισμό σε λόγους ασφαλείας. 

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, σε μια τέτοιου είδους επιχείρηση δεν μπορούσαν οι δημοσιογράφοι να είναι στα «πόδια» των αστυνομικών ενώ για την απομάκρυνση και αποκλεισμό τους σε αρκετά μακρινή απόσταση σημείωσε ότι εάν έπρεπε να είναι ίσως στα 100 μέτρα, και δεν ήταν, κακώς έγινε. Πρόσθεσε ότι λανθασμένες ενέργειες μπορεί να έγιναν στο επικοινωνιακό κομμάτι αλλά αυτό δεν επισκιάζει την επιτυχία της επιχείρησης και το τελικό αποτέλεσμά της.


σχετικα αρθρα