Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει η Κομισιόν τη Γερμανία γιατί δεν κατάφερε να σταματήσει τη χρήση από την αυτοκινητοβιομηχανία Daimler ενός απαγορευμένου ψυκτικού, που είναι επιβλαβές για το περιβάλλον, στα κλιματιστικά των οχημάτων Mercedes.

Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία τα οχήματα που εγκρίνονται από τις εθνικές αρχές πιστοποίησης για παραγωγή από το 2011 δεν μπορούν να χρησιμοποιούν φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου με δυναμικό θέρμανσης του πλανήτη άνω του 150.

Ωστόσο, η Daimler συνέχισε να χρησιμοποιεί στις μονάδες κλιματισμού των αυτοκινήτων Mercedes το απαγορευμένο ψυκτικό R-134a, αν και τον Οκτώβριο είπε ότι θα το άλλαζε την επόμενη χρονιά.

Το μοναδικό εγκεκριμένο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λιγότερο ρυπογόνο αέριο σε ό,τι αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη σε σχέση με άλλα αέρια που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως και με το οποίο πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές να εξοπλίσουν τα συστήματα κλιματισμού των νέων τους μοντέλων είναι το ψυκτικό αέριο R1234yf.

«Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η Γερμανία έχει παραβιάσει τη νομοθεσία της ΕΕ επιτρέποντας στην αυτοκινητοβιομηχανία Daimler να διαθέτει στην αγορά της ΕΕ οχήματα που δεν συμμορφώνονταν με την Οδηγία MAC και παρέλειψε να λάβει διορθωτικά μέτρα», ανακοίνωσε η Κομισιόν, αναφερόμενη στη νομοθεσία για κινητά συστήματα κλιματισμού (MAC).

Πρόκειται για ένα νέο επεισόδιο στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, τρεις μήνες μετά τις αποκαλύψεις των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών ότι η Volkswagen είχε παραποιήσει τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων, και ενώ στη Γαλλία διεξάγεται η παγκόσμια σύνοδος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.