Αποκλειστικό: Τι αλλάζει στον εκλογικό νόμο- Εισήγηση Κουρουμπλή στον Τσίπρα

Αποκλειστικό: Τι αλλάζει στον εκλογικό νόμο- Εισήγηση Κουρουμπλή στον Τσίπρα

Σε βαθιές αλλαγές στον ισχύοντα εκλογικό νόμο προσανατολίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στον Πρωθυπουργό ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Ο Υπουργός Εσωτερικών προτείνει η αλλαγή του εκλογικού νόμου να συνοδευτεί με αναλογικότερο σύστημα αποτύπωσης της λαϊκής βούλησης και δικαιότερης εκλογής αντιπροσώπων, σε συνδυασμό με τη διάσπαση των αχανών εκλογικών περιφερειών (π.χ Β Αθήνας ) σε μικρότερες και πιο ομοιογενείς. 

Στις προτάσεις του κ. Κουρουμπλή​, περιλαμβάνεται και αυτή που εν πολλοίς αποτελεί και το κρισιμότερο κομμάτι το αλλαγών για την Κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.  

Η διατήρηση ή όχι του bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Επ' αυτού προτείνεται να ανοίξει η συζήτηση για το μέγεθος του bonus των 50 εδρών αλλά και του αριθμού των βουλευτών στο Εθνικό Κοινοβούλιο.  

Οσον αφορά τον τομέα των δημοψηφισμάτων ο Υπουργός Εσωτερικών εισηγείται τη θέσπιση δυνατότητας δημοψηφίσματος κατόπιν λαικής πρωτοβουλίας τόσο για την ψήφιση η κατάργηση νόμου η την ανάκληση αξιωματούχου,όσο για την αναθεώρηση η τη θέσπιση νέου Συντάγματος.

Τέλος εισηγείται τη διενέργεια δημοψηφισμάτων σε επίπεδο Δήμων ή Περιφέρειας. Μένει τελικά να κριθεί πόσες από τις προτεινόμενες αυτές αλλαγές γίνουν τελικά αποδεκτές από την Κυβέρνηση.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο