Από βιολογικά προϊόντα, φάρμακα, κρέμες προσώπου, χρυσαφικά, υπολογιστές και είδη τεχνολογίας μέχρι… πυρηνικά υποβρύχια, θωρακισμένα οχήματα, πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μαχητικά αεροσκάφη φέρεται να εισήγαγε η εταιρεία Caravana Middle East CME, διευθύνων σύμβουλος της οποίας εμφανίζεται ο λαθρέμπορος όπλων που συνελήφθη στην Αθήνα.

Πρόκειται για τον 49χρονο αμερικανο-ιορδανό λαθρέμπορο όπλων, Rami Najm Ghanem, ο οποίος μάλιστα δεν φρόντιζε να «κρύβει» τις δραστηριότητές του, αντιθέτως τις… διαφήμιζε.

Σύμφωνα με τα διαδικτυακά της ίχνη, η εταιρεία ειδικεύεται στις τηλεπικοινωνίες, στις στρατιωτικές επικοινωνίες και εξοπλισμό, σε αμυντικά συστήματα και όπλα.  Δίνει την διεύθυνση της εταιρείας στην  Abdul Al-Rahim Al- Waked St. - Shmeisani. Bldg. No. 42. P.O. Box 830589, τηλέφωνα επικοινωνίας, διευθύνσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλήρες... βιογραφικό του 49χρονου.

Ο Rami Najm Ghanem φέρεται να έχει σπουδάσει στα πανεπιστήμια Texas at Arlington, University of Science & Arts of Oklahoma και Ashland University, ενώ ανάμεσα στις ικανότητες που αναφέρει είναι η επιχειρηματική δημιουργία, τα στρατηγικά σχέδια, η διαπραγμάτευση, η συγκρότηση ομάδων, ο ηγετικός ρόλος, οι δημόσιες δηλώσεις και ο στρατός.

Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα social media, παρότι θεωρητικά ήταν καταζητούμενος των αμερικανικών αρχών. Ακόμη και λίγες ώρες πριν τη σύλληψή του στις 7 Δεκεμβρίου κοινοποιούσε βίντεο στο Facebook, μέσα από το πολυτελές ξενοδοχείο όπου διέμενε στο κέντρο της Αθήνας. Στο προφίλ του δηλώνει παντρεμένος και συνηθίζει να ανεβάζει στιγμιότυπα από την προσωπική του ζωή, όπως φωτογραφίες με παιδιά -συγγενικά του πρόσωπα- αλλά και υλικό από τη διασκέδασή του. Η καλή… σχέση του με τα όπλα είναι εμφανής από τις αναρτήσεις του, καθώς ακόμα και οι ανήλικοι συγγενείς του -ηλικίας κάτω των 14 ετών- απαθανατίζονται με στρατιωτικές στολές και όπλα στα χέρια.

Στο επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο Linkedin παρουσιάζεται ως διευθύνων σύμβουλος της συγκεκριμένη εταιρίας, διαφημίζοντας πως πρόκειται για μία αξιόπιστη εταιρία που προσφέρει τα πάντα.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές όμως, φέρεται να ήταν προμηθευτής όπλων της Χεζμπολάχ, άλλων ένοπλων οργανώσεων της Μέσης Ανατολής, ομάδων στο Ιράκ, Ιράν, Λιβύη και Ουκρανία, ενώ επιχειρούσε επαφές με τον ISIS.

Τα στελέχη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, της  γνωστής NSA, είχαν παρουσιαστεί ως «ικανοί πωλητές» σύγχρονων οπλικών συστημάτων, δελεάζοντας τον 49χρονο λαθρέμπορο όπλων. Εκείνος ενδιαφέρθηκε για την «δοκιμαστική» αγοραπωλησία επιθετικών τυφεκίων Μ-4 με διόπτρες, για ελεύθερους σκοπευτές, αξίας περίπου 250.000 ευρώ, προκειμένου να τα εξάγει στο Ιράκ, όπως έλεγε. Οι διαπραγματεύσεις γίνονταν με αμερικανό αξιωματούχο που είχε πείσει ότι είναι λαθρέμπορος όπλων.

Η πρώτη επαφή φαίνεται να έγινε το καλοκαίρι του 2014, με τον 49χρονο να ισχυρίζεται ότι οι χρηματοδότες του είχαν έδρα τη Βυρυτό, και ο οπλισμός θα κατέληγε στο Ιράκ. Συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς σε καφετέρια του κέντρου της Αθήνας, με σκοπό την αγοραπωλησία των πολεμικών τυφεκίων με τις διόπτρες. Ακολούθησε νέα συνάντησή τους την Άνοιξη του 2015, και στις 5 Δεκεμβρίου, ήρθε για την παραλαβή του πολεμικού υλικού.

Ο 49χρονος ενημερωνόταν διαρκώς για την διαδρομή του κοντέινερ με τα όπλα που θα ερχόταν μέσω Ιταλίας στην Ελλάδα και θα κατέληγε σε αποθήκη του Ασπροπύργου. Το πρωί της Τρίτης οδηγήθηκε στην  αποθήκη, όπου υποτίθεται ότι βρισκόταν το παράνομο εμπόρευμα, που θα παραλάμβανε, και συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Νωρίτερα είχε υπάρξει συνεργασία με αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ για την «αδιατάραχη» διέλευση του κοντέινερ με τα όπλα, που περιείχε... νερό, προκειμένου να μην κινηθούν υποψίες στον υποψήφιο στόχο.