Οριστικοποιείται την προσεχή Δευτέρα, το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τη στήριξη 20.000 προσφύγων στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν στην Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου στις 25 Οκτωβρίου.

Για αυτό τον σκοπό η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους θα επισκεφτεί την Αθήνα για να υπογράψει κοινή δήλωση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Στην εκδήλωση θα εκπροσωπήσουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ο κ. Γκεόργκε Οκοθ-Ομπο και την Eλληνική κυβέρνηση ο αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας.

Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα την ίδια μέρα (ώρα 09.30), η αντιπρόεδρος της ΕΕ, κ. Γκεοργκίεβα θα επισκεφθεί το Κέντρο υποδοχής προσφύγων στον Ελαιώνα.

Με αφορμή την υπογραφή Kοινής Δήλωσης και της επίσκεψης στην Αθήνα της αντιπροέδρου της Κομισιόν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης υπογράμμισε ότι «η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσφυγική κρίση είναι καθολική και αποφασιστική και καταδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης».

«Προϋπόθεση για την αντιμετώπισή της είναι η συνεργασία των κρατών μελών», τονίζει και σημειώνει ότι «η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε αποφάσεις για την υλοποίηση τριών σημαντικών μέτρων ώστε αφενός να επωφεληθεί από υλική υποστήριξη από τα άλλα κράτη μέλη και αφετέρου να ενισχύσει το επιχειρησιακό της δυναμικό σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Όλα αυτά τα μέτρα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Τώρα κάνουμε άλλο ένα σημαντικό βήμα».

Με την επικείμενη υπογραφή της κοινής δήλωσης, προσθέτει, υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων».