Να συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους, διαφυλάσσοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κάλεσε τους εισαγγελείς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατά την ομιλία της στην ετήσια γενική συνέλευση Εισαγγελέων.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αναφερόμενη σε νομοθετικές παρεμβάσεις και απειλές κατά δικαστών, είπε ότι «αν οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν θελήσουν, δεν υπάρχει ισχυρή δύναμη που μπορεί να τους στερήσει από την άσκηση των καθηκόντων τους. Οι εισαγγελείς κατά το νόμο είναι απολύτως ανεξάρτητοι και δεν επιτρέπεται να δέχονται εντολές από οποιονδήποτε που διευθύνει τα δικαστήρια ακόμα και από τον εκάστοτε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου».

Αναφερόμενη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η κ. Κουτζαμάνη ανέφερε ότι «ο ρόλος του είναι να εποπτεύει τη λειτουργία της δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Κωνσταντίνος Τζαβέλας, από την πλευρά του, τόνισε τον ρόλο και τη συνεισφορά των εισαγγελέων στο κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία, ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου περί δικαστικών πραξικοπημάτων.

«Η δήλωση αυτή, ασαφής και αόριστη, επιτυγχάνει μόνο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στο κοινωνικό σύνολο σχετικά με τη νομιμότητα της δράσης των οργάνων της δικαστικής εξουσίας», επισήμανε ο κ. Τζαβέλας, ο οποίος εξέφρασε και την αντίθεσή του στη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των δικαστών.

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της ανυπαρξίας κατάλληλων αιθουσών για τη διεξαγωγή δικών με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο «δεν επεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης, ούτε επιτρέπει παρεμβάσεις από οποιονδήποτε».

Αναφερόμενος στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «ο κ. Παπαγγελόπουλος  έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Ν.Δ. Χαρ. Αθανασίου, κατά την ομιλία του, κάλεσε τον κ. Παπαγγελόπουλο να κατονομάσει τους «πραξικοπηματίες», ενώ αναφέρθηκε και στις παραλείψεις ικανών δικαστικών λειτουργών κατά τις πρόσφατες προαγωγές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.