ΕΛΛΑΔΑ

Νέα απάτη με κακόβουλο λογισμικό σε smartphones και tablets- Πώς θα προστατευθείτε

Δημοσίευση 14 Δεκεμβρίου 2015, 11:13 / Ανανεώθηκε 14 Δεκεμβρίου 2015, 11:18
Νέα απάτη με κακόβουλο λογισμικό σε smartphones και tablets- Πώς θα προστατευθείτε
Facebook Twitter Whatsapp

Προσοχή στους πολίτες και ειδικά σε όσους χρησιμοποιούν smartphones, tablets κλπ συστήνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή μια νέα διαδικτυακή απάτη που δήθεν προστατετεύει από κακόβουλο λογισμικό και επιβάλλει υψηλές χρεώσεις.

Προσοχή στους πολίτες και ειδικά σε όσους χρησιμοποιούν smartphones, tablets κλπ συστήνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή μια νέα διαδικτυακή απάτη που δήθεν προστατετεύει από κακόβουλο λογισμικό και επιβάλλει υψηλές χρεώσεις.

Το δόλωμα είναι αναδυόμενο παράθυρο (pop up window), το οποίο εμφανίζεται κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο και ενημερώνει τον χρήστη ότι η συσκευή έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό.

Ειδικότερα, όπως ενημερώνει σε ανακοίνωσή της, το αναδυόμενο παράθυρο αναγράφει «από έλεγχο που διενεργήθηκε από πρόγραμμα antivirus, βρέθηκε ότι κατά τις τελευταίες 7 ημέρες, η συσκευή είναι μολυσμένη από ιούς και spyware» και προτρέπει τον χρήστη να προβεί στη λήψη σχετικής εφαρμογής προστασίας, μέσω υπερσυνδέσμου, προκειμένου να απαλλαγεί από το κακόβουλο λογισμικό. 

Μέσω του υπερσυνδέσμου αυτού, ο χρήστης οδηγείται σε ιστοσελίδα που τον καλεί να καταχωρήσει τον αριθμό της τηλεφωνικής του σύνδεσης για να πραγματοποιήσει συνδρομή, εξάμηνης διάρκειας, σε υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης, με μηνιαία χρέωση ύψους είκοσι τεσσάρων ευρώ και εξήντα λεπτών (€24,60), μέσω της λήψης γραπτών μηνυμάτων από πενταψήφιους αριθμούς (τύπου 54ΧΧΧ), προκειμένου στο εξής η συσκευή του να προστατεύεται από την προσβολή κακόβουλου λογισμικού.  

Σημειώνεται ότι για να διαγραφεί ο χρήστης από τις ανωτέρω υπηρεσίες υψηλής χρέωσης, θα πρέπει να αποστείλει μήνυμα κειμένου με τη λέξη «STOP» σε συγκεκριμένο πενταψήφιο αριθμό που υποχρεωτικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εκάστοτε εταιρείας. 

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργείται αυτεπάγγελτη αστυνομική έρευνα για τη συγκεκριμένη διαδικτυακή απάτη και το προανακριτικό υλικό που θα συγκεντρωθεί θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία.