Νεκρός καταλήγει ένας στους 50 πρόσφυγες που επιχειρούν να περάσουν στη χώρα μας από τη θάλασσα, ενώ εκτιμάται ότι 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2015, επεσήμανε η Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και αντιπρόεδρος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», Ελένη Κάκαλου, κατά την ομιλία της στο πρόσφατο συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Όπως σημείωσε τα κυριότερα προβλήματα υγείας που απαντώνται στους πρόσφυγες είναι λοιμώξεις αναπνευστικού, δερματικές λοιμώξεις, μυαλγίες και συμπτώματα απο το γαστρεντερικό. 

Όσον αφορά τους πρόσφυγες που διαβιούν σε συνθήκες κράτησης, τα περισσότερα προβλήματα υγείας σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την κράτηση. 

Η κ. Κάκαλου επισημαίνει ότι η κράτηση και η διάρκειά της αποδεικνύονται εξαιρετικά επιζήμιες και για την ψυχική υγεία των μεταναστών και όπως αναφέρει, μετακύ άλλων, θα πρέπει να διανέμεται απαραίτητο υλικό  πρώτης υποδοχής, να δίνεται προτεραιότητα στις ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (έγκυες, νεογνά, βρέφη, παιδιά, υπερήλικες, ΑΜΕΑ, χρόνια πάσχοντες), να παρέχεται επείγουσα ψυχολογική υποστήριξη σε επιβιώσαντες ιδιαίτερα τραυματικών γεγονότων, να εξασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση σε χώρους παραμονής/κράτησης μεταναστών και προσφύγων, η παροχή σίτισης, η δυνατότητα επικοινωνίας και διερμηνείας.

«Οι πρόσφυγες δεν βρίσκουν ησυχία ούτε στο θάνατο» είπε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, παρεμβαίνοντας μέσω video conference, και σημείωσε ότι «και η Ευρώπη καθυστερεί πάρα πολύ. Η τεράστια γραφειοκρατία καθυστερεί τη χρηματοδότηση». 

Όπως είπε, παρά τις δυσκολίες και τις 2.000 αφίξεις προσφύγων καθημερινά, η διαχείριση στο νησί είναι αυτή τη στιγμή ικανοποιητική, γι' αυτό και είναι δικαιολογημένη η συζήτηση για την ενδεχόμενη απονομή στο νησί του Νόμπελ Ειρήνης, σχολίασε. Ο κ. Γαληνός ανέφερε ακόμα ότι ξένοι επισκέπτες του έχουν πει: «Κάνετε τη χώρα μου να ντρέπεται», αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του νησιού έναντι της εμπειρίας από τις δικές τους χώρες.