Το Newpost.gr ανοίγει τον φάκελο Υγεία και παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία.

Ελλείψεις σε φάρμακα και σε προσωπικό αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία και απειλούν την λειτουργία των νοσοκομείων.

Η δημοσιογραφική ομάδα του newpost.gr θα παρουσιάζει καθημερινά όλα αυτά τα στοιχεία προκειμένου να αναδείξει το πρόβλημα της δημόσιας υγείας που αφορά όλους τους πολίτες.

Πρώτο στην έρευνα παρουσιάζεται το νοσοκομείο Λαϊκό, όπου η εξυπηρέτηση των ασθενών κυρίως των καρκινοπαθών και των οροθετικών καθίσταται Γολγοθάς.

Αντίστοιχη εικόνα και στο νοσοκομείο Αττικό το οποίο έχει το ήμισυ του προσωπικού που του αντιστοιχεί ανάλογα με τους ασθενείς και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους. 

Σοβαρές ελλείψεις σημειώνονται σε πολλά φάρμακα. «Κάθε μέρα και χειρότερα» τονίζει στο newpost ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής Κώστας Λουράντος. 

Την ίδια στιγμή, έλλειψη προσωπικού και τα ελάχιστα χρήματα που λαμβάνει το Ιπποκράτειο έχουν συμβάλει στην υποβάθμιση των υπηρεσίων προς τους ασθενείς και την πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων.

Το υπουργείο από την πλευρά του παραδέχεται τις τρομακτικές ελλείψεις στο σύνολο των δομών της δημόσιας υγείας και επιχειρεί με ημίμετρα να διατηρήσει το σύστημα εν ζωή.

Με αντίπαλο τον ίδιο τους τον εαυτό και τις αντοχές τους έρχονται καθημερινά οι εργαζόμενοι στο Γεν. Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, καθώς η ανεπάρκεια του προσωπικού έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση των υπηρεσιών στους ασθενείς, ενώ η υποχρηματοδότηση έχει συμβάλει στην έλλειψη βασικών υλικών για χειρουργεία και εξετάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο καθημερινά εξυπηρετεί εκατοντάδες άτομα, με ελάχιστο προσωπικό, ενώ το μεγαλύτερο αλαλούμ γίνεται όταν υπάρχει ημέρα γενικής εφημερίας. Τότε η αναμονή για ένα επείγον περιστατικό μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 8 ώρες!

Εξαιρετικά δυσάρεστα περιστατικά φέρνει στο φως η έρευνα του newpost για τα νοσοκομεία της Ελλάδας, με το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίζει όχι μόνο προβλήματα με υποστελέχωση προσωπικού και ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και τεράστια αναμονή για μια εγχείριση καρδιάς που έχει συμβάλει σε θανάτους ασθενών. 

Η μειωμένη χρηματοδότηση αλλά και η έλλειψη μόνιμου προσωπικού φαίνεται πως είναι οι κύριες αιτίες προβλημάτων και δυσλειτουργιών στα ελληνικά νοσοκομεία, με τους εργαζόμενους να υπερβάλουν εαυτούς προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη κίνηση και τις απαιτήσεις των ασθενών. 

Η μεγάλη έρευνα του newpost αναδεικνύει χρόνιες ''παθήσεις'' του ΕΣΥ αναφορικά με τα νοσοκομεία, οι οποίες, όλες ανεξαιρέτως πηγάζουν από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός είναι όλο και πιο ''κουτσουρεμένος''.