Αύξηση της διάρκειας των εισιτηρίων,  παράλληλα με τις αυξήσεις που έρχονται στα κόμιστρα από το νέο έτος, ανακοίνωσε σήμερα  ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real Fm είπε ότι παράλληλα με την αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου από την 1/1/2016 στα 1,40 ευρώ, θα αυξηθεί και η διάρκεια του εισιτηρίου στα 90 λεπτά της ώρας, από τα 70 που είναι σήμερα.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, παρά τις αυξήσεις στα εισιτήρια, αφού μετά την ανακοίνωση των νέων αυξήσεων δεν είχε προβλεφθεί αντισταθμιστικά και η αύξηση της διάρκειας.

Ο υπουργός απέδωσε την αύξηση στην τιμή στον ΦΠΑ και όχι στο κόστος λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών και υπογράμμισε ότι θα μείνει σταθερή η τιμή της μηνιαίας κάρτας αλλά και η παροχή δωρεάν μετακίνησης στους ανέργους.

«Τα εισιτήρια, παρότι αυξάνονται, λόγω του ΦΠΑ και όχι γιατί αυξάνουμε τα εισιτήρια -άρα το κόστος λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών- μένει σταθερή η κάρτα, την οποία χρησιμοποιεί ο κόσμος που πηγαίνει στο μεροκάματό του. Μένει ανέγγιχτη η πρόβλεψη που είχαμε κάνει για τη μετακίνηση των ανέργων δωρεάν. Και αυτό είναι σωστό. Και το τρίτο και σημαντικότερο είναι ότι ενώ ανεβαίνει λόγω του ΦΠΑ, θα αυξηθεί και ο χρόνος, θα επανέλθουμε εκεί που ήταν το εισιτήριο πριν μειωθεί, όπου μειώθηκε και ο χρόνος, βέβαια. Με αυτό το άλλοθι μειώθηκε ο χρόνος και μειώθηκε και το εισιτήριο. Και τώρα δεν είναι η τιμή του εισιτηρίου, είναι ο ΦΠΑ».

Τελευταία φορά που είχαν αλλάξει οι τιμές και η διάρκεια των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014, οπότε το εισιτήριο κόστιζε 1,40 ευρώ και διαρκούσε μιάμιση ώρα.
 
Το καλοκαίρι του 2014 ο τότε υπουργός Μεταφορών Μιχ. Χρυσοχοΐδης είχε ανακοινώσει μείωση στα κόμιστρα, αλλά και στη διάρκεια ισχύος του ενιαίου εισιτηρίου, με παράλληλη αύξηση της τιμής της μηνιαίας κάρτας για τους αποκλειστικούς χρήστες των λεωφορείων. Τότε καταργήθηκαν οι δύο τύπου  εισιτηρίων (1,20 ευρώ για λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ και 1,40 ευρώ για όλα τα μέσα) και καθιερώθηκε ένα ενιαίο εισιτήριο έναντι 1,20 ευρώ για επιβιβάσεις σε όλα τα μέσα, αλλά για διάρκεια 70 λεπτών, αντί 90 λεπτών που ήταν η ισχύς του ενιαίου εισιτηρίου του 1,40 ευρώ. Επίσης η μνηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών είχε μειωθεί από 45 ευρώ σε 30 ευρώ ενώ καταργήθηκε η κάρτα αξίας 20 ευρώ μόνο για λεωφορεία και τρόλεϊ.

Υπενθυμίζεται ότι είχε καταργηθεί η δυνατότητα δεύτερης επικύρωσης των ενιαίων εισιτηρίων, η ετήσια κάρτα για λεωφορεία, τρόλεϊ, και τραμ, αξίας 200 ευρώ και το εβδομαδιαίο εισιτήριο αξίας 14 ευρώ.

Είχε καθιερωθεί, ωστόσο, εισιτήριο πέντε ημερών, αξίας 10 ευρώ, αλλά και τρίμηνη κάρτα για όλα τα μέσα, αξίας 85 ευρώ (43 ευρώ, μειωμένη).