Έπεσαν σήμερα οι υπογραφές για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου ύψους 80 εκατ. ευρώ που θα φορά 20.000 πρόσφυγες, το οποίο θα εφαρμοστεί με τη συμμετοχή της Κομσιόν και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

«Επισημοποιείται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει μόνη της ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα», όπως είναι το προσφυγικό, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που συμμετείχε στην τελετή της υπογραφής, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

«Πρόκειται για πράξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς τους πρόσφυγες», είπε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία υπέγραψε εκ μέρους της Επιτροπής. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευση της Ελλάδας να διευρύνει τις θέσεις υποδοχής στο πλαίσιο της πολιτικής μετεγκατάστασης σε 50.000 άτομα και τόνισε ότι σημειώνεται πρόοδος στην αντιμετώπιση μιας μεγάλης πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

«Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε», μόνον όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια πρόκληση ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν και η κ. Γκεοργκίεβα και ο βοηθός Ύπατος Αρμοστής Τζορτζ Οκοθ-Ομπο.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, τόνισε ότι η Υπάτη Αρμοστεία θα ξεκινήσει αμέσως τις διαδικασίες προκειμένου οι οικογένειες των προσφύγων να στεγαστούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και να υπάρξει η αναγκαία διασπορά στο αστικό περιβάλλον, ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με την τοπική κοινωνία. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η Κοινή Διακήρυξη υλοποιείται σε συνέχεια της δέσμης των μέτρων που αποφασίστηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση. Οι δράσεις προτεραιότητας που πρέπει να υλοποιηθούν, περιλαμβάνουν δύο βασικά επιχειρησιακά μέτρα: την εφαρμογή της προσέγγισης των «hotspots» και την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης. Ένα ουσιώδες στοιχείο για την υλοποίηση των ανωτέρω είναι η αύξηση των θέσεων υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο.

Σε αυτό το πλαίσιο η δημιουργία 20.000 θέσεων διαμονής διαρθρώνεται στους εξής πυλώνες υπηρεσιών:

  • Παροχή ενοικιαζόμενης στέγης
  • Παροχή κουπονιών για ξενοδοχεία,
  • Παροχή υπηρεσιών στέγασης σε ανάδοχες οικογένειες. 

«Έχουμε προχωρήσει πολύ στις υποχρεώσεις μας για τη δημιουργία των hot spot, σήμερα υπογράφουμε για την εγκατάσταση 20.000 προσφύγων, προχωράμε τις επιστροφές», είπε ο κ. Μουζάλας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία, λέγοντας ότι θέλουμε τη συνεργασία, θέλουμε την παροχή κινήτρων και αμοιβαίες συμφωνίες, προκειμένου να σταματήσει το παιχνίδι με τους διακινητές, γιατί όσο συνεχίζεται η παράνομη διακίνηση, η κατάσταση δεν θα ομαλοποιηθεί.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προσφυγικού, όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, υπερδιπλασιάστηκαν οι πόροι στον επταετή προϋπολογισμό από 4,5 σε 10 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν και χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία.

Επίσης, μίλησε και για τα νέα μέτρα προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ζήτημα». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή υπηρεσία ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, που θα διαδεχθεί σταδιακά τη Frontex. Θα είναι ένα σώμα που θα είναι εφοδιασμένο με περισσότερο προσωπικό, αρτιότερο εξοπλισμό και ευρύτερες αρμοδιότητες.