Με ερωτήσεις της Έδρας για το κατά πόσο οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας στο Κερατσίνι επιτελέσαν σωστά τα καθήκοντά τους ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού.

«Θεωρείτε ότι λειτουργήσατε σύμφωνα με τις υποχρεώσεις και τον όρκο σας;» ήταν μια από τις αρκετές ερωτήσεις με παρεμφερές περιεχόμενο που έκανε η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη στην αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ Αγγελική Λεγάτου που είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας, καθώς ήταν στην ομάδα των αστυνομικών που έφτασαν έξω από την καφετέρια Κοράλλι το μοιραίο βράδυ.

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, ήμασταν τέσσερις απέναντι σε 50 άτομα», είπε η μάρτυρας, η οποία επιπλέον κατέθεσε ότι όταν έφτασε στο σημείο της δολοφονίας, ο Παύλος Φύσσας είχε ήδη δεχθεί την θανατηφόρα επίθεση από τον Γιώργο Ρουπακιά: «Φτάσαμε στο σημείο και είδαμε τέσσερα με πέντε άτομα να χτυπιούνται. Τραβήξαμε τον Φύσσα προς τα πίσω, γιατί ήταν ο πιο νευριασμένος, του είπαμε να ηρεμήσει. Μου λέει: «Εμένα ρε;» και σηκώνει τη μπλούζα του και είδαμε πως ήταν μαχαιρωμένος. Τον ρώτησα ποιος σε μαχαίρωσε; Μας έδειξε τον Ρουπακιά που εκείνη την ώρα έφευγε προς το αυτοκίνητό του. Άνοιγε την πόρτα να μπει μέσα. Είπα στους συναδέλφους μου πως αυτός είναι ο δράστης και εκείνοι τον πλησίασαν και τον κατέβασαν από το αμάξι».

Όπως κατέθεσε η μάρτυρας, ο Γιώργος Ρουπακιάς ήταν ήρεμος ενώ αποχωρούσε, δεν έτρεχε, ενώ όταν τον ρώτησαν οι αστυνομικοί γιατί το έκανε εκείνος απάντησε "γιατί χτύπησε κάτι δικούς μου". Η μάρτυρας υποστήριξε πως δεν είδε συνοδηγό στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά.

Όπως είπε η αστυνομικός, το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου ήταν σε υπηρεσία στο Κερατσίνι με συναδέλφους της, με δύο μηχανές, και ειδοποιήθηκαν να πάνε στο ΚΟΡΑΛΛΙ. Εκεί είδαν από την μία πλευρά τέσσερα-πέντε άτομα και από την άλλη «40 με 50 άτομα, μαυροφορομένοι, κάποιοι φορούσαν άσπρα κράνη και κάποιοι κρατούσαν πιθανόν ρόπαλα... Μετά από λίγα λεπτά έρχεται ένας κύριος και μας δηλώνει ότι είναι συνάδελφος και πως συνέβη κάτι μεταξύ αναρχικών και χρυσαυγιτών, μια παρεξήγηση, και ότι το περιστατικό έληξε».

Η αστυνομικός κατέθεσε πως περίπου 15 άτομα από τους χρυσαυγίτες άρχισαν να κατευθύνονται προς την Π. Τσαλδάρη: «Τους ακολουθήσαμε, και τότε άκουσα να φωνάζουν πιάστε τους. Έτρεχαν, φώναζαν και έβριζαν», είπε η αστυνομικός.

Πρόεδρος: Είδατε αυτούς τους 15 να τρέχουν και να βρίζουν. Δεν είδατε γιατί το έκαναν;
Μάρτυρας: Όχι. Ακολουθήσαμε τους 15, εγώ με τον Δεληγιάννη, και ο Τσολακίδης έγραφε (σ.σ. επίσης αστυνομικοί της ΔΙΑΣ).
Πρόεδρος: Αυτό το βρίσκετε σωστό; Να τρέχουν και να φωνάζουν και ο Τσολακίδης να γράφει ονόματα;
Μάρτυρας: Όχι ,δεν το βρίσκω σωστό.
Σύμφωνα με την μάρτυρα, αυτή και οι συνάδελφοι της φώναζαν "αστυνομία σταματήστε", αλλά η αποκομμένη ομάδα δεν τους έδωσε σημασία και τους προσπέρασε κατευθυνόμενη στην Κεφαλληνίας και Π. Τσαλδάρη.
Πρόεδρος: Φτάνετε Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη. Τι βλέπε;
Μάρτυρας: Υπήρχε μεγάλη ένταση, τρέχαν’ άτομα αριστερά-δεξιά. Μια οχλαγωγία ένας χαμός. Τρέχανε και βρίζανε.
Πρόεδρος: Τι λέγανε βρίζοντας;
Μάρτυρας: Ελάτε εδώ ρε μαλάκες...
Πρόεδρος: Τι άλλο βλέπετε;
Μάρτυρας: Στον αριθμό 62 βλέπω 4-5 άτομα να τσακώνονται. Ήταν όλοι μαζί ένα κουβάρι. Χτυπιόντουσαν, κλωτσιές και μπουνιές. Φωνάξαμε αστυνομία σταματήστε. Όταν φτάσαμε στο σημείο και φωνάξαμε οι άλλοι που ήταν συγκεντρωμένοι έφυγαν, και έμειναν μόνο 4 με 5 άτομα.
Πρόεδρος: Τους 15 δεν τους προλαβαίνετε που φεύγουν; Με τι ρυθμούς κινείστε; Εσείς θεωρείται ότι οι κινήσεις που κάνατε ήταν αυτές που έπρεπε να κάνει ένας αστυνομικός;
Μάρτυρας: Κάναμε ότι μπορούσαμε.
Πρόεδρος: Πώς αυτό που έγινε θα μπορούσε να αποτραπεί;
Μάρτυρας: Εμάς το σήμα μας ήταν για άλλο σκοπό. Μας είπαν για 50 άτομα που θα πήγαιναν στο Κοράλλι. Ήμασταν 8 άτομα και ήταν 50. Καλέσαμε ενισχύσεις. Ήρθαν τα παιδιά μετά από πέντε λεπτά.
Πρόεδρος: Άλλο τρόπο είχατε για να δράσετε; Θεωρείτε ότι αυτό οφείλατε να κάνετε;
Μάρτυρας: Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι για αυτό.
Πρόεδρος: Κάποιος έκανε λάθος. πάντως. Ή αυτός που έκανε τη διαβίβαση ή εσείς.
Μάρτυρας: Έπρεπε να στείλουν την ομάδα ΔΕΛΤΑ, τα ΜΑ... Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι για αυτό.
Πρόεδρος: Άλλο τρόπο δεν είχατε;
Μάρτυρας: Πιστεύω ότι κάναμε αυτό που μπορούσαμε, έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Ήμασταν 4 άτομα και αυτοί 50. Κάναμε ό,τι καλύτερο.
Πρόεδρος: Πώς το εννοείται το καλύτερο; Χάνει ένας άνθρωπος τη ζωή του και καμία σύλληψή δεν είχε γίνει από αυτούς που τρέχουν;
Μάρτυρας: Θα μπορούσε να μην έχει συλληφθεί ο κατηγορούμενος.
Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι λειτουργήσατε σύμφωνα με τις υποχρεώσεις σας και τον όρκο σας;
Μάρτυρας: Φυσικά.
Πρόεδρος: Γιατί δεν πυροβολήσατε στον αέρα;
Μάρτυρας: Υπάρχει η δυνατότητα αυτή, αλλά υπήρχε αρκετός κόσμος, και εγώ δεν θα το έκανα.

Η αστυνομικός ρωτήθηκε αν είδε το μαχαίρι του Ρουπακιά και εκείνη απάντησε πως το είδε αργότερα και πως «ήταν ένα μικρό μαχαιράκι». Ρωτήθηκε επίσης πως προέκυψαν δημοσιεύματα που τη φέρουν να συλλαμβάνει εκείνη τον Γιώργο Ρουπακιά. Η μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει. «Ίσως επειδή ήμουν η μόνη γυναίκα και επειδή ήμουν στο σημείο και φώναζα», απάντησε.

Η διαδικασία ξεκίνησε με δίωρη καθυστέρηση, καθώς άργησε να προσέλθει στο δικαστήριο ο συνήγορος του Γ. Ρουπακιά, ο οποίος αφού ζήτησε συγγνώμη είπε ότι έπαθε βλάβη καθ' οδόν το αυτοκίνητο του. Η πρόεδρος, αφού επέπληξε τον συνήγορο λέγοντας «δεν είναι αυτή συμπεριφορά δικηγόρου» ανακοίνωσε την απόφαση του δικαστηρίου να διορίσει αυτεπάγγελτα και δεύτερο δικηγόρο που θα υπερασπιστεί τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.