current views are: 7

17 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση13:34

Με ημίμετρα προσπαθεί το υπ. Υγείας να κρατήσει στη ζωή τα νοσοκομεία

Την αναγκαιότητα του μνημονίου συνειδητοποιούν στο Υπουργείο Υγείας για να λειτουργήσουν έστω και στοιχειωδώς τα νοσοκομεία της χώρας και να καλυφθούν οι ανάγκες στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Δημοσίευση 13:34’

Την αναγκαιότητα του μνημονίου συνειδητοποιούν στο Υπουργείο Υγείας για να λειτουργήσουν έστω και στοιχειωδώς τα νοσοκομεία της χώρας και να καλυφθούν οι ανάγκες στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Την αναγκαιότητα του μνημονίου συνειδητοποιούν στο Υπουργείο Υγείας για να λειτουργήσουν έστω και στοιχειωδώς τα νοσοκομεία της χώρας και να καλυφθούν οι ανάγκες στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός παραδέχεται τις τρομακτικές ελλείψεις στο σύνολο των δομών της δημόσιας υγείας και επιχειρεί με ημίμετρα να διατηρήσει το σύστημα εν ζωή.

Μέσα στον Οκτώβριο κατάφερε να εξοικονομήσει 400 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες στα μεγάλα νοσοκομεία που δέχονται και τον μεγαλύτερο όγκο ασθενών. Ο προυπολογισμός του Υπουργείου είναι συγκεκριμένος και υποχρεώνει την ηγεσία να λύνει ένα ένα τα ζητήματα και όχι σε βάθος χρόνου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι τα αναλώσιμα και το μειωμένο προσωπικό. Οι Διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν καταρτίσει τους προυπολογισμούς τους για να καλύπτουν σε ένα βαθμό τον εφοδιασμό τους σε αναλώσιμα. Όμως το πολύ μεγάλο ζήτημα των προσλήψεων θα ταλανίσει ακόμα τα νοσοκομεία.

Αρκεί να σημειωθεί πως από τις 4500 προσλήψεις που είχε εξαγγείλει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχουν μόλις εγκριθεί οι 1000 που όμως βρίσκονται ακόμα στο ΑΣΕΠ. Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στο στόλο των ΕΚΑΒ μόλις πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη η συμφωνία για την παραλαβή 39 ασθενοφόρων και επίκειται και μια ακόμα συμφωνία για 59 ασθενοφόρα άγνωστο όμως το πότε θα συναφθεί. 

Πονοκέφαλος για το Υπουργείο Υγείας και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΠΥ οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα τους από το Κράτος εάν δεν πληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου. Όπως δηλώνουν μάλιστα βρίσκονται επί ποδός πολέμου και προσανατολίζονται σε επίσχεση. Πηγές του Υπουργείου Υγείας, τόνιζαν στο newpost πως δεν υπάρχει περιθώριο να μην επιτευχθεί συμφωνία.

Σημείωναν μάλιστα χαρακτηριστικά πως τα προβλήματα στο χώρο της υγείας είναι πολλά και σύνθετα και σε πλήρη γνώση της πολιτικής ηγεσίας η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να τα λύσει. Μένει πλέον να μετρηθούν τα αποτελέσματα καθώς μόνο οι προθέσεις δεν αρκούν καθώς η κατάσταση στη δημόσια υγεία έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια.


σχετικα αρθρα