Το ένα εκατομμύριο αναμένεται να φτάσει ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που έφτασαν από τις αρχές του έτους στην Ευρώπη διά ξηράς και θαλάσσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Την ίδια ώρα, έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που δημοσιεύτηκε σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, καταγράφει αυξητικές τάσεις στον αναγκαστικό εκτοπισμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, λόγω συρράξεων και διώξεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, που καλύπτει την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Ιουνίου 2015,  ο αριθμός των προσφύγων παγκοσμίως, που πέρυσι ήταν 19,5 εκατομμύρια, είχε ήδη ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2015, φτάνοντας τα 20,2 εκατομμύρια για πρώτη φορά μετά το 1992. 

metanastes

Οι αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν στο μεταξύ κατά 78% (993.600) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2014. Επίσης, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων ανέβηκε κατά δύο εκατομμύρια περίπου φτάνοντας, κατ' εκτίμηση, τα 34 εκατομμύρια.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η έκθεση καλύπτει μόνο τους εσωτερικά εκτοπισμένους που προστατεύονται από την Ύπατη Αρμοστεία (το παγκόσμιο σύνολο που περιλαμβάνει τους ανθρώπους που βρίσκονται εντός και εκτός της εντολής της ΥΑ δημοσιοποιείται στα μέσα του 2016), υπολογίζεται ότι το 2015 θα είναι η χρονιά που το φαινόμενο του αναγκαστικού εκτοπισμού παγκοσμίως θα ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια, για πρώτη φορά -σήμερα 1 στους 122 ανθρώπους έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εστία του.

Ο αριθμός όσων έγιναν πρόσφυγες μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες έχει σημειώσει επίσης μεγάλη αύξηση, φτάνοντας τις 839.000. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο σχεδόν 4.600 άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους καθημερινά.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι ακόμα και εάν εξαιρέσουμε τον πόλεμο της Συρίας από τις μετρήσεις, η βασική τάση παραμένει η αύξηση του εκτοπισμού παγκοσμίως.

prosfyges

Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη χώρα υποδοχής προσφύγων παγκοσμίως, με 1,84 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της έως τις 30 Ιουνίου. Στο μεταξύ, ο Λίβανος φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού του από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με 209 πρόσφυγες ανά 1.000 κατοίκους. Και η Αιθιοπία δαπανά τα μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, με 469 πρόσφυγες για κάθε δολάριο του ΑΕΠ.

Η εισροή των ανθρώπων που καταφτάνουν με πλοιάρια μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη αντικατοπτρίζεται μόνο μερικώς στην έκθεση, κυρίως επειδή οι αφίξεις εκεί κλιμακώθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, επομένως δεν αφορούν την περίοδο που καλύπτει η παρούσα έκθεση. Παρόλα αυτά, το πρώτο εξάμηνο του 2015 η Γερμανία ήταν η χώρα που δέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό νέων αιτήσεων ασύλου στον κόσμο -159.000, αριθμός που πλησιάζει το σύνολο του 2014. Η δεύτερη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου ήταν η Ρωσική Ομοσπονδία με 100.000 αιτήσεις, κυρίως από ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω της σύρραξης.

ΣΥΡΙΖΑ: Οφείλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας και λυθεί άμεσα το  τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα

«H χώρα της Ευρώπης που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση σε καιρό ειρήνης υποδέχεται εδώ και μήνες το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα που υπήρξε στην Ευρώπη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και το υποδέχεται με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες αντικειμενικές συνθήκες και τις υποκειμενικές αδυναμίες», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι : «Σήμερα, που χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα, ακολουθώντας τον δρόμο της ελπίδας και του δικαιώματος στη ζωή, σήμερα που η Ευρωπαϊκή Ένωση υψώνει ξανά τείχη και οι ακροδεξιές φοβικές κραυγές δυναμώνουν, οφείλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας, με αίτημα να δοθεί άμεση λύση σε αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα».

Καμίνης: Ημέρα αλληλεγγύης, αλλά και περισυλλογής για τους ανθρώπους που χάθηκαν 

«Μια ημέρα αλληλεγγύης, αλλά και περισυλλογής για τους ανθρώπους που χάθηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος», χαρακτήρισε την παγκόσμια ημέρα μετανάστη ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) του Δήμου Αθηναίων, στο χώρο της προσωρινής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων, στον Ελαιώνα.

Ο δήμαρχος εκτίμησε πως οι μεικτές ροές προσφύγων και μεταναστών δεν θα μειωθούν αλλά θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Ακόμα και να σταματήσουν οι πολεμικές συρράξεις, θα υπάρχουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες, για αυτό χρειάζεται πρόβλεψη και σχεδιασμός από όλους, να δούμε το νέο αυτό φαινόμενο στις πραγματικές του διαστάσεις», ανέφερε ο Γ. Καμίνης.

Ο Μοαβί Αχμέτ, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, υπογράμμισε πως το μεταναστευτικό πρέπει να διέπεται από την αρχή του ανθρωπισμού, όχι να αντιμετωπίζεται με κατασταλτικά μέτρα, τα οποία και δεν αποδίδουν και έχουν αντίθετα αποτελέσματα. 

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιουνούς Μοχαμεντί, λέγοντας πως οι επαναπροωθήσεις, τα κλειστά σύνορα και οι φράχτες, το μόνο που καταφέρνουν είναι οι πνιγμοί να συνεχίζονται. «Αυτό φαίνεται και από τους αριθμούς: το 2014 πέρασαν 50.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και οι θάνατοι στη θάλασσα ήταν περίπου 3.000, ενώ το 2015 που έφτασαν 800.000, πάλι κοντά 3.000 ήταν οι πνιγμένοι», τόνισε.

Σοφιανός (ΚΚΕ): Υποκρισία της κυβέρνησης τα περί ανθρωπισμού

«Είναι υποκρισία να μιλάει η κυβέρνηση για αντιμετώπιση των μεταναστών και των προσφύγων με ανθρωπισμό όταν βλέπουμε την εγκατάλειψη και τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν αυτοί οι άνθρωποι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με την στάση τους και τις αποφάσεις που έχουν υπογράψει έχουν νομιμοποιήσει τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και το δουλεμπόριο. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στη Λέσβο "λύνουν και δένουν" μοιράζοντας το νησί σε κομμάτια για τα οποία διαγκωνίζονται ξεπλένοντας χρήμα ενώ μεταξύ τους βρίσκονται και πράκτορες» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός από τη Λέσβο που βρέθηκε σήμερα.

prosfyges

Ο Ν. Σοφιανός υποστήριξε πως το ΚΚΕ θεωρεί πως το αμέσως επόμενο διάστημα τα προβλήματα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών θα διογκωθούν, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στις οποίες όπως είπε η κυβέρνηση έχει αφήσει τα ζητήματα της περίθαλψης των μεταναστών. «Να ξεκουμπιστούν οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» είπε με οργή τονίζοντας πως η θέση του κόμματός του είναι η διαχείριση του όλου ζητήματος από κρατικές δομές με προσλήψεις προσωπικού στον πρώτο και το δεύτερο βαθμό τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για απευθείας μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία προς τις χώρες προορισμού τους χωρίς τη μεσολάβηση δουλεμπόρων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.