Η μειωμένη χρηματοδότηση αλλά και η έλλειψη μόνιμου προσωπικού φαίνεται πως είναι οι κύριες αιτίες προβλημάτων και δυσλειτουργιών στα ελληνικά νοσοκομεία, με τους εργαζόμενους να υπερβάλουν εαυτούς προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη κίνηση και τις απαιτήσεις των ασθενών. 

Η μεγάλη έρευνα του newpost αναδεικνύει χρόνιες ''παθήσεις'' του ΕΣΥ αναφορικά με τα νοσοκομεία, οι οποίες, όλες ανεξαιρέτως πηγάζουν από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός είναι όλο και πιο ''κουτσουρεμένος''.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα, ακόμα και σε ευπαθείς ομάδες, οπως είναι οι οροθετικοί, οι αιμοροφιλικοί και οι καρκινοπαθείς, ενώ πολλές φορές πλέον τα νοσοκομεία δεν έχουν βασικά υλικά για να καλύψουν τη ζήτηση για καθημερινά περιστατικά και για εξετάσεις. 

Η έρευνα φέρνει στο φως ιστορίες που αποδεικνύουν το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν μεγεθυνθεί και λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Μέγιστο είναι το ζήτημα της έλλειψης των φαρμάκων στο Λαϊκό. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο δέχεται μηνιαίως 1000 αιμορροφιλικούς ασθενείς, ενώ 1000 και πλέον είναι και οι οροθετικοί που εξυπηρετούνται από το φαρμακείο και τους νοσηλευτές. 

Όλοι αυτοί λοιπόν, τις τελευταίες ημέρες, κάνουν ακόμα και 10 ημέρες να λάβουν την αγωγή τους, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία τους. 

Στο Αττικόν στο Χαϊδάρι, οι βάρδιες δεν βγαίνουν, με αποτελέσμα νοσηλεύτριες να εργάζονται δωδεκάωρα και να έχουν συσσωρευμένα δεκάδες ρεπό και άδειες από τα προηγούμενα χρόνια. 

Τα βράδια η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού αντιστοιχεί μία νοσηλεύτρια σε 45 ασθενείς, με κίνδυνο της υγείας των ανθρώπων που νοσηλεύονται. 

Μόνιμη εικόνα, εξάλλου, είναι και η τοποθέτηση ράντζων στους διαδρόμους, με τους ασθενείς να στοιβάζονται και να βρίσκονται πολλές ώρες στην αναμονή για νοσηλεία. 

Στο Ιπποκράτειο σε μηνιαία διάταξη είναι οι ελλείψεις σε βασικά υλικά, με ενδεικτική την έλλειψη ακόμα και ιατρικών αντιδραστηρίων, κάτι το οποίο συμβάλλει στην καθυστέρηση έκδοσης αποτελεσμάτων, ακόμα και των πιο απλών εξετάσεων, ενώ πολλές είναι οι φορές που λόγω έλλειψης συγκεκριμένων υλικών ματαιώνονται ακόμα και σημαντικά χειρουργεία.

Εξάλλου, η πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη 960 θέσεων σε όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτει παρά μόνο 10-12 θέσεις για το Ιπποκράτειο, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται από τους εργαζόμενους «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει με σύνταξη κοντά στα 250 άτομα, κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό και δεν έχει αντικατασταθεί ούτε ένας. 

Στο Γ. Γεννηματάς ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί ως απόρροια της έλλειψης προσωπικού είναι στο ογκολογικό τμήμα, όπου έρχονται καθημερινά για εξετάσεις και για τις χημειοθεραπείες τους εκατοντάδες άτομα. 

Στο συγκεκριμένο τμήμα υπάρχουν μόνο δύο νοσηλεύτριες και ελάχιστα κρεβάτια, με αποτέλεσμα, όσοι καρκινοπαθείς θέλουν να κάνουν τις θεραπείες τους να τις κάνουν καθισμένοι σε... πολυθρόνες. 

Από το νοσοκομείο δεν λείπουν και τα ράντζα που εμφανίζονται συχνά πυκνά στους διαδρόμους, αφού τα δύο τελευταία χρόνια το «Γ. Γεννηματάς» δέχεται 30% κόσμο περισσότερο απ' ό,τι μπορεί να αντέξει...

Στο ΑΧΕΠΑ, τέλος, υπάρχουν φορές που η αναμονή αποδείχθηκε θανατηφόρα για κάποιους ασθενείς, αφού σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις και στις εγχειρήσεις, ειδικά σε αυτές της καρδιάς.

Το καλοκαίρι του 2015, δύο ασθενείς, η μία από τους δύο μάλιστα ήταν μόλις 42 ετών, που ήθελαν απινιδωτή κατέληξαν, καθώς δεν είχαν τα χρήματα να πληρώσουν για να φέρουν απινιδωτή από το εξωτερικό και ήταν στην λίστα για εγχείριση μέσω του ΕΟΠΥΥ. 

Να σημειωθεί ότι το κόστος ενός απινιδωτή μπορεί να φτάσει τα 13.000 ευρώ και όσοι δεν θέλουν να... πεθάνουν, ξεπουλάνε επιχειρήσεις για να μπορέσουν να κάνουν την εγχείριση με δικά τους έξοδα.