Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων προσανατολίζονται μέσα στον Ιανουάριο οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα φορολογικά μέτρα σε βάρος τους που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο και η κυβέρνηση έχει προς το παρόν αφήσει στην άκρη αλλά με το νέο χρόνο πρέπει να περάσει στη Βουλή.

Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν σήμερα οι αγρότες της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών, Κτηνοτροφών και νέων αγροτών Λάρισας αποφάσισαν να επανέλθουν με τα τρακτέρ στους δρόμους με το νέο έτος,  μετά από πανελλαδικό συντονισμό και σχετική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Αυτό εξάλλου αποτυπώθηκε και πριν από λίγες ημέρες στην πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων. Μετά από εισήγηση του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), Βαγγέλη Μπούτα, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα έχουν στηθεί μπλόκα σε όλη την επικράτεια, όπου κάθε περιοχή θα έχει αποφασίσει από πριν σε ποια σημεία αυτά θα βρίσκονται.

Σε ψήφισμα που εξέδωσαν στέλνουν μήνυμα στους βουλευτές  για τη στάση που θα κρατήσουν στο αγροτικό ζήτημα και ερωτούν:

«Έλληνες βουλευτές,
γιατί πρέπει με την ψήφο σας να μας καταδικάσετε στη φτώχεια;
γιατί πρέπει να μη μπορούμε να καλλιεργήσουμε;
γιατί πρέπει να μη μπορούμε να ζήσουμε;
Γιατί πρέπει να χάσουμε τα χωράφια μας, τα σπίτια μας και τα μηχανήματά μας;
Αυτές τις πολιτικές σας επιλογές τις απορρίπτουμε, τις καταδικάζουμε και θα τις πολεμήσουμε.»

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους  το 2016 και το 2017 με βάση το μνημόνιο ζητείται από αγρότες και κτηνοτρόφους να αποδώσουν φόρους και περικοπές περίπου 2 δις ευρω. «Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη και αντιαναπτυξιακή» επισημαίνουν.

Επίσης παρατηρούν ότι υπάρχουν μεγάλες αστοχίες στη διανομή των δικαιωμάτων 2015 – 2019, που έχουν σαν αποτέλεσμα λιγότερες πληρωμές για τους παραγωγούς αλλά και αποκλεισμούς και τονίζουν ότι ενα άλλο σοβαρό θέμα είναι η άρνηση της ΔΕΗ να αποδεχθεί τον διακανονισμό αποπληρωμής των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος με δόσεις.