Με την Ερμού κατάμεστη από κόσμο, άλλους να κρατάνε σακούλες με ψώνια και άλλους απλά να κάνουν βόλτα, κύλησε το Σάββατο στον εμπορικότερο δρόμο της Αθήνας. Ανάμεικτη πάντως η εικόνα που περιγράφουν έμποροι και εργαζόμενοι για την κίνηση ενόψει των εορτών αν και σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν ότι είναι πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα με πέρυσι τα Χριστούγεννα.

«Η κίνηση έχει ανέβει από την περασμένη Δευτέρα», δηλώνει στο newpost η Λεμονιά, η οποία εργάζεται σε κατάστημα με παιδικά ρούχα. «Λογικά όλη την επόμενη εβδομάδα επειδή θα υπάρξει και το δώρο θα είναι σίγουρα καλύτερα, αλλά το κάθε κατάστημα έχει και τα δικά του. Πάντως έχει κινηθεί η αγορά», προσθέτει η ίδια και αναφέρει ότι πολλοί αγοράζουν δώρα. Όσο για την κίνηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι αναφέρει ότι «είναι περίπου τα ίδια». «Δεν ξέρω τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, αν θα ξοδέψουν όταν πάρουν και το δώρο, πάντως σήμερα έχει πολύ παραπάνω κίνηση».

Την ίδια περίπου εικόνα στην αγορά συγκριτικά με πέρυσι περιγράφει και η Ρένα, η οποία εργάζεται σε γνωστή αλυσίδα με αξεσουάρ. «Το προηγούμενο  Σαββατοκύριακο πήγε πολύ καλά η αγορά, η κίνηση ήταν αυξημένη, αλλά και αυτό το Σαββατοκύριακο,  που είναι και το πιο δυνατό,  θεωρούμε και ελπίζουμε ότι θα πάει ακόμα καλύτερα. Ο κόσμος ψωνίζει, είναι βέβαια και οι προσφορές αλλά και σε εμάς ειδικά επειδή έχουμε αξεσουάρ και πολλά μικροπράγματα παίρνουν αρκετά δωράκια».

«Πανικός γίνεται, έχει πάρα πολλή δουλειά», αναφέρει ο Παναγιώτης ο οποίος εργάζεται σε γνωστή αλυσίδα καλλυντικών. Όπως σημειώνει «κρίση δεν φαίνεται» , «κινείται χρήμα» και η εικόνα είναι «το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που ακούγεται». Από την ημέρα που ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο «πάει πάρα πολύ καλά», λέει. «Έχει πολύ κίνηση και γενικά εγώ βλέπω πολλές τσάντες, αυτό είναι το περίεργο», αναφέρει ακόμα. Ειδικά για το κατάστημα όπου εργάζεται παρατηρεί ότι «είναι ανεβασμένα τα πράγματα. Δεν ξέρω βέβαια αν φταίει το είδος, που είναι καλλυντικά, αφού η γυναίκα πάντα θα ψωνίσει το καλλυντικό της».

Αρκετά διαφορετική είναι η εικόνα που περιγράφει η Ζέφη, η οποία εργάζεται σε μαγαζί με γυναικεία νεανικά ρούχα. «Δεν είναι όπως πέρυσι» λέει «αλλά δεν είναι και χάλια». «Μάλλον δεν έχουν πάρει όλοι το δώρο Χριστουγέννων και μας έχει κρατήσει λίγο πίσω αυτό. Αυτό το Σαββατοκύριακο υποτίθεται έπρεπε να είναι το πιο δυνατό μας, και δεν είναι» τονίζει η ίδια ενώ περιγράφοντας την προηγούμενη Κυριακή που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα αναφέρει:  «Πολλοί δεν κοιτούσαν ούτε τις βιτρίνες. Έβλεπες άτομα να πηγαίνουν ευθεία».Πάντως διευκρινίζει ότι «έχουμε δουλειά, κινείται το πράγμα» ενώ είναι πια δεδομένα τα παζάρια από πελάτες.

«Καμιά ουσιαστική διαφορά»  δεν βλέπει αυτές τις ημέρες ο Παναγιώτης, ο οποίος εργάζεται σε κατάστημα με παπούτσια. «Η σημερινή κίνηση δεν είναι τυπική αλλά δεν είναι και εορταστική. Είναι κάτι ενδιάμεσο. Ούτε πεθαίνουμε ούτε πετάμε», σχολιάζει για το πώς κινήθηκε η αγορά το Σάββατο και εκτιμά ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα στις εκπτώσεις. Όπως σημειώνει: «Είναι μέρες που στους 10 ψωνίζουν οι οκτώ και άλλες που ψωνίζουν οι πέντε. Εξαρτάται τη μέρα. Μόνο τις Κυριακές υπάρχει διαφορά. Δεν μπορώ να το εξηγήσω». Τέλος συγκριτικά με πέρυσι αναφέρει ότι είναι «περίπου το ίδιο, ίσως λίγο λιγότερο».