Μια συγκινητική ιστορία έφεραν στο φως οι Sunday times, την μεγαλειώδη πράξη του Σύρου πρόσφυγα Ameer Mehtr, o οποίος πέρασε από την Τουρκία στο Σάμο, κολυμπώντας για συνεχόμενες επτά ώρες!

Πληγείς από τον πεντάχρονο εμφύλιο στη Συρία, χωρίς σπίτι και χωρίς χρήματα, ο Ameer, πρώην κολυμβητής στην εθνική ομάδα της χώρας του, δεν είχε άλλη διέξοδο διαφυγής. 

Ο Ameer Mehtr μίλησε για το περιπετειώδες ταξίδι του στην εφημερίδα Τhe Sunday Times και υποστήριξε ότι στις εφτά ώρες του επικίνδυνου «διάπλου» υπήρξαν στιγμές που ένιωσε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον θάνατο, αλλά γνώριζε καλά ότι έπρεπε να κολυμπήσει για να φθάσει στον προορισμό του, στο μέλλον του.

Για τον ίδιο, όπως και για εκατομμύρια συμπατριώτες του, η λύση είναι μόνο μία: Η φυγή προς την Ευρώπη, κάτι που όμως, δεν μπορούσε να κάνει γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρώσει τους διακινητές. 

Έτσι, τον περασμένο Μάιο έβαλε μπροστά ένα μεγαλόπνοο σχέδιο: Να περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα κολυμπώντας. 

Ταξίδεψε στην Βηρυττό και κάθε ημέρα έκανε προπόνηση για να φτάσει όλο και πιο κοντά στο στόχο του για το «μεγάλο ταξίδι». 

Τον Σεπτέμβριο ένιωσε ότι ήρθε «η μεγάλη στιγμή». Βρέθηκε στην τουρκική παράκτια πόλη Guzelcamli, έτρεξε γρήγορα να διαφύγει από τους αστυνομικούς που περιπολούσαν στις ακτές για παράνομους διακινητές προσφύγων, φόρεσε το μαγιό του, έβαλε ένα καπέλο και προστατευτικά γυαλιά και έδεσε στην ζώνη του μέσα σε πλαστική μεμβράνη μερικούς χουρμάδες με γεύση τζίντζερ, το μόνο φαγητό που είχε για να τον κρατήσει στον κουραστικό «διάπλου» τον εφτά ωρών. 

Μάλιστα, επί μήνες μελετούσε ένα χάρτη του Αιγαίου πελάγους και είχε ανακαλύψει τον συντομότερο δρόμο για την Ευρώπη για εκείνον.

Από την τουρκική πόλη Guzelcamli, κοντά στο Κουσάντασι, που από τις ακτές της μετά από εφτά ώρες κολύμβησης και πάλης με θεόρατα κύματα, έφθασε εξαντλημένος στις ακτές της Σάμου.

Πλέον βρίσκεται στην Σουηδία, σε έναν καταυλισμό προσφύγων, απ΄όπου δηλωσε, ότι όσο κουρασμένος και αν ήταν, χαμογέλασε όταν είδε τα πρώτα βράχια του νησιού, επειδή αντιλήφθηκε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο μέλλον του.

Ο Σύρος πρόσφυγας και άλλοι Σύροι, που κολύμπησαν για να φθάσουν στην Ελλάδα, έφτιαξαν μια σελίδα στο Facebook, μέσω της οποίας δίνουν συμβουλές σε συμπατριώτες τους που θέλουν να κάνουν το ίδιο, αλλά, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, τώρα τα νερά είναι κρύα και το εγχείρημα είναι δύσκολο.