current views are: 9

22 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:07

Χριστούγεννα… πνιγμένα στην αιθαλομίχλη: Τι να προσέχουμε τις επόμενες ημέρες

Γιορτές πνιγμένες στην αιθαλομίχλη θα κάνουν οι πολίτες στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεολόγων, οι ασθενείς άνεμοι και το κρύο που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες θα ευνοήσει ακόμα περισσότερο την δημιουργία της.

Δημοσίευση 09:07’

Γιορτές πνιγμένες στην αιθαλομίχλη θα κάνουν οι πολίτες στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεολόγων, οι ασθενείς άνεμοι και το κρύο που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες θα ευνοήσει ακόμα περισσότερο την δημιουργία της.

Γιορτές πνιγμένες στην αιθαλομίχλη θα κάνουν οι πολίτες στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεολόγων, οι ασθενείς άνεμοι και το κρύο που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες θα ευνοήσει ακόμα περισσότερο την δημιουργία της.

Το πρόβλημα ήταν έντονο από χθες, στην πρωτεύουσα, με τις συγκεντρώσεις στην περιοχή του Θησείου στις 3 τα ξημερώματα να αγγίζουν τα 158 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα με όριο τα 50.

Συγκεντρώσεις αιθαλομίχλης είχαν και αρκετές πόλεις κατά τη διάρκεια της νύχτας όπως η Λάρισα, ο Βόλος και η Λαμία, ενώ έντονο είναι τις τελευταίες εβδομάδες το πρόβλημα και στα Ιωάννινα. 

Όπως αναφέρει ο διευθυντής έρευνών του αστεροσκοπείου Αθηνών Ευ.Γερασόπουλος, «το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο τις τελευταίες ημέρες και θα συνεχίσει να είναι, καθώς πλέον είναι πολλοί αυτοί που ανάβουν τζάκια, αλλά και χρησιμοποιούν βιοάνθρακες σε ξυλόσομπες. 

Σύμφωνα με τον κ. Γερασόπουλο, η κατάσταση είναι δύσκολη για τους πολίτες, ωστόσο, δεν πρέπει να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αφού και τα περασμένα Χριστούγεννα υπήρχε μεγάλη έκθεση αερίων από θερμαντικά σώματα. 

Ο καιρός, επίσης, θα είναι… σύμμαχος της αιθαλομίχλης εκτιμά ο μετεωρολόγος Δ. Λαγουβάρδος, ο οποίος τονίζει ότι οι «ασθενείς ανέμοι σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες στη διαρκεια της νύχτας, θα βοηθήσουν στην συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τις μεγάλες πόλεις.

Όπως τονίζει, τουλάχιστον για τις τρεις επόμενες ημέρες, η αιθαλομίχλη θα είναι στο… κόκκινο.

«Η κατάσταση θα αρχίσει να καλυτερεύει μετά την Παρασκευή, όταν πλέον οι άνεμοι θα είναι πιο δυνατοί και θα συμβάλλουν και στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας» καταλήγει. 

Ήδη, υπάρχουν από χθες συστάσεις για περιορισμό των τζακιών και των θερμαντικών σωμάτων, ενώ αναμένεται και καινούρια ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επόμενες ημέρες. 

Τι λέει ο ΠΟΥ– Ποιες οι συνέπειες για την υγεία 

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προφύλαξη των πολιτών από την ρύπανση με τα αιωρούμενα σωματίδια της αιθαλομίχλης και το μονοξείδιο του άνθρακα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί:

  • Οι συσκευές καυσίμων πρέπει να διατηρούνται σε καλές συνθήκες και όλα τα τζάκια, οι καμινάδες, και οι σόμπες πρέπει να ελέγχονται και να πιστοποιούνται ως πηγές θέρμανσης μέσα από συγκεκριμένες διαδικασία και πρότυπα.
  • Στους χώρους καύσης βιοανθράκων, πρέπει να υπάρχουν ανιχνευτές CO για την πρόληψη της τοξικής δράσης των αυξημένων επιπέδων σε CO
  • Ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα είναι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, που καλό είναι αποφεύγουν τους εξωτερικούς χώρους και να περιορίζουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, γιατί, λόγω της μεγαλύτερης επιφάνειας ανά κιλό βάρους σώματος, έχουν μεγαλύτερες ανάγκες κατανάλωσης οξυγόνου και η έκθεσή τους σε οποιοδήποτε ρύπο είναι μεγαλύτερη.
  • Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν εκ των προτέρων, πώς να αναγνωρίζουν τα έγκαιρα και πρώιμα σημάδια και συμπτώματα στην επιδείνωση της κατάστασης υγείας τους, από την έκθεσή τους στην αιθαλομίχλη και να τα αντιμετωπίζουν άμεσα.
  • Οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή στενή παρακολούθηση, κατά την έξαρση της περιόδου της αιθαλομίχλης με τους θεράποντες γιατρούς τους.

σχετικα αρθρα