Στην κατηγορία των απελάσιμων οικονομικών μεταναστών έχουν ενταχθεί οι Μαροκινοί και οι Αλγερινοί.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Όπως εξηγεί η κ. Τσιριγώτη, αυτές οι δύο εθνικότητες μεταφέρονται από τα νησιά στο προαναχωρησιακό κέντρο Κορίνθου. Αυτή τη στιγμή στην Κόρινθο, το 85% των κρατούμενων είναι Μαροκινοί και το 15% Αλγερινοί, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου Τυνήσιοι. Όπως προσθέτει, για τις συγκεκριμένες εθνικότητες γίνονται διαβουλεύσεις με την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει επαναπροώθησή τους στη γειτονική χώρα, από την οποία εισήλθαν.

Εγκλωβισμένοι στα νησιά

Όπως έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες ημέρες, οι καταγόμενοι από το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία εντάσσονται στην κατηγορία των μεταναστών για κράτηση, διοικητική απέλαση ή υποβοηθούμενη επιστροφή. Σε αυτούς δεν παραχωρείται πλέον η άδεια μηνιαίας παραμονής έως αναχώρησής τους από την Ελλάδα. Εξαιρούνται από την κατηγορία αυτή μόνο όσοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στη Λέσβο, Στρατής Μπαλάσκας, τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου έχουν γεμίσει με Βορειοαφρικανούς μετανάστες και τώρα όσοι προσέρχονται στο κέντρο πιστοποίησης δεν καταγράφονται και άρα δεν συλλαμβάνονται, οπότε παραμένουν στα κτήματα γύρω από το hot spot. Ο αριθμός τους χτες έφτανε τους 300, ενώ σήμερα υπολογίζονται σε 500. Ζουν σε άσχημες συνθήκες σε σκηνές πρόχειρου καταυλισμού και τρέφονται από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δηλώνουν, πάντως, ότι όλοι όσοι εισέρχονται στα νησιά καταγράφονται κανονικά. Σχετικά με το θέμα της αναγκαστικής απέλασης μεταναστών επισημαίνουν ότι βρίσκεται στη φάση της προεργασίας και του προγραμματισμού, προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν.