Μία φωτογραφία που δείχνει τον λοχία Αντώνη Δεληγιώργη να σώζει από τα κύματα στη Ρόδο μία 24χρονη πρόσφυγα από την Ερυθραία έκανε φέτος τον γύρο του κόσμου.

Το περιστατικό συνέβη στις 20 Απριλίου και η νέα γυναίκα από την Ερυθραία δεν είναι η μόνη πρόσφυγας που διέσωσε εκείνη την ημέρα, καθώς έβγαλε από τη θάλασσα ακόμη 20 άτομα. 

Ο Guardian περιλαμβάνει την ιστορία του Δεληγιώργη ανάμεσα στις σημαντικότερες για το 2015. Μάλιστα η εφημερίδα περιγράφει την φωτογραφία με τη διάσωση ως μία από τις εντυπωσιακότερες που αποδεικνύουν τη γενναιότητα των κατοίκων σχετικά με την προσφυγική κρίση στις ακτές της νότιας Ευρώπης.

Ο ίδιος ο Δεληγιώργης αναφέρει, ότι όταν ανατρέχει σε εκείνη την ημέρα έχει ανάμικτα συναισθήματα και δεν δέχεται τον χαρακτηρισμό του «ήρωα» που του έχει αποδοθεί. Όπως υποστηρίζει, έχει περισσότερες ερωτήσεις, παρά απαντήσεις και αναρωτιέται γιατί συμβαίνει η προσφυγική κρίση, γιατί δεν μπορεί κανείς να την σταματήσει και πότε θα τελειώσει.

Εκείνο το πρωί της 20ης Απριλίου μια ξαφνική καταιγίδα στο Αιγαίο γίνεται η αιτία, όχι μόνο να ανατραπεί, αλλά και να διαλυθεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά το σκάφος που επέβαιναν οι πρόσφυγες. Η ανιδιοτέλεια του Έλληνα λοχία έγινε θέμα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη, όταν εκείνος μόνος του κατάφερε να σώσει 20 από τους 93 πρόσφυγες, ενώ το σκάφος ήδη βυθιζόταν. Η νεαρή Νεμπιάτ που πάλευε να κρατηθεί από έναν βράχο και δυσκολεύτηκε να την βγάλει από το νερό, ήταν από τους τελευταίους. Μία έγκυος γυναίκα και αρκετά παιδιά, από τη Συρία και την Ερυθραία, είχαν προηγηθεί. «Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω», λέει ο πατέρας δύο παιδιών, σε τηλεφωνική συνέντευξη στην βρετανική εφημερίδα από την Κύπρο, όπου εργάζεται τώρα. «Τι να πω; Την έσωσα γιατί έπρεπε να σωθεί», συμπλήρωσε.

Ο Δεληγιώργης δηλώνει, ότι αν χρειαζόταν να κάνει ξανά το ίδιο πράγμα θα το έκανε και πάλι και προσθέτει: 

Αν εμείς ήμασταν πρόσφυγες κάποιοι άλλοι θα έκαναν το ίδιο για εμάς. 

Η έγκυος από την Ερυθραία, που έσωσε ο Δεληγιώργης, έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι στο νοσοκομείο της Ρόδου ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. Η Ελίζαμπεθ, έτσι ονομάζεται η γυναίκα που τώρα βρίσκεται στη Σουηδία, ονόμασε τον μικρό γιο της Αντώνη Γεώργιο, από τον Άγιο Γεώργιο και τον Αντώνη Δεληγιώργη.