Με τη βοήθεια της στατιστικής η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» καταρρίπτει το μύθο της γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, περί «τεµπέληδων Ελλήνων και εργατικών Γερµανών», γράφουν «Tα Νέα». Οι Γερμανοί, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Πατρίκ Αρτούς, µε βάση µελέτη που συνέταξε ο ίδιος, «εργάζονται πολύ λιγότερο, και δεν είναι περισσότερο παραγωγικοί».

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Natixis, τονίζει ότι πριν καταλήξει κανείς στο συµπέρασµα ότι τα προβλήµατα των οικονοµιών του ευρωπαϊκού Νότου οφείλονται στην οκνηρία, είναι χρήσιµο να ρίξει µια µατιά στα αριθμητικά στοιχεία του ΟΟΣΑ. το 2009 ο µέσος όρος εργασίας στη Γερµανία ήταν 1.390 ώρες όταν στην Ισπανία ήταν 1.654, στην Πορτογαλία 1.719 και στην Ελλάδα 2.119.

«Ακόµη και εάν το όριο συνταξιοδότησης είναι µεγαλύτερο στη Γερµανία (65 έτη τώρα και 67 στο µέλλον) η πραγµατική µέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι η ίδια, αφού οι Γερµανοί συνταξιοδοτούνται στα 62,2, οι Ισπανοί στα 62,3, οι Πορτογάλοι στα 62,6 και οι Ελληνες στα 61,5 έτη» σημειώνει.

Τι γίνεται όμως με το θέμα της παραγωγικότητας; Η κατά κεφαλήν παραγωγικότητα στη Γερµανία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα µε αυτήν στη στη Νότια Ευρώπη, κατώ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεν είναι µεγαλύτερη από αυτήν των Ελλήνων.

Η δύναµη της γερµανικής οικονοµίας, σύμφωνα με τον Πατρίκ Αρτούς, πηγάζει από την καινοτοµία. Το Βερολίνο διαθέτει το 2,82% του ΑΕΠ στην έρευνα και την ανάπτυξη όταν η Μαδρίτη ή η Λισαβώνα µόλις το 1,38%.

Παράλληλα,  η Γερµανία καταθέτει περίπου 77 φορές περισσότερα διπλώµατα ευρεσιτεχνίας σε σχέση µε την Ελλάδα, ενώ τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι ένας ακόμη παράγοντας που παίζει ρόλο κατά τον γάλλο οικονομολόγο.


Πηγή: Τα Νέα-newpost.gr