Περπάτησαν άπειρα χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στην Τουρκία και κατάφεραν να περάσουν ζωντανοί τα παγωμένα νερά του Αιγαίου και τώρα δεν μπορούν να περπατήσουν ενώ κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τμήματα των άκρων τους.

Ο λόγος για αρκετούς άτυχους πρόσφυγες που καταλήγουν με κρυοπαγήματα στα πόδια φτάνοντας στα ελληνικά νησιά.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης νοσηλεύτηκαν πέντε περιστατικά με δυσκολότερα εκείνα μιας νεαρής μητέρας και του 14χρονου γιο της, που θα πρέπει να παραμείνουν για τουλάχιστον δυο εβδομάδες στο Νοσοκομείο μέχρι να μπορέσουν να περπατήσουν ξανά.

Την ίδια ώρα ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Μάκης Αξιώτης, επικοινώνησε ήδη με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και άλλες οργανώσεις γιατρών που δραστηριοποιούνται στις ακτές του νησιού και έδωσε τις σχετικές οδηγίες, καθώς σημειώνει ότι πληθαίνουν τα περιστατικά.

«Οι πρόσφυγες πρέπει αμέσως μετά την άφιξη τους να βγάλουν τις βρεγμένες κάλτσες και τα παπούτσια, να στεγνώσουν τα πόδια τους και να βάλουν ζεστά και στεγνά. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει πόδια με κρυοπαγήματα να τα βάλουν κοντά σε πηγές θερμότητας γιατί η άμεση θερμότητα επιδεινώνει την κατάσταση. Ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει είναι ένα ποδόλουτρο με αντισηπτικό και χλιαρό νερό και πάντα όχι πάνω από 40 βαθμούς», δήλωσε ο κ. Αξιώτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως σημειώνει «όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους με υγιή αγγεία, τα κρυοπαγήματα μπορεί να θεραπευτούν μέσα σε λίγες ημέρες. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις όταν παρουσιαστούν συμπτώματα γάγγραινας μπορεί να χρειασθεί να κόψουμε τμήμα από τα δάκτυλα, συνήθως όμως αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά».