«Δεν θα είναι ήρεμο το 2016» προέβλεψε κατά τη συνάντησή του σήμερα με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και κατήγγειλε ότι το «αυτοδιοίκητο της Αυτοδιοίκησης, πάει να καταρριφθεί».

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τέθηκαν τα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των δήμων, που όπως τόνισαν προωθείται με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού και της οριστικοποίησης των προσλήψεων για όσους υπηρετούν ήδη στους δήμους.

Επίσης ζήτησαν να ασκήσει πιέσεις η ΚΕΔΕ για το ξεπάγωμα των προσλήψεων ενώ υπεραμύνθηκαν της εφαρμογής της 6ωρης απασχόλησης του παιδαγωγικού προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς και της αυτοδίκαιης παράτασης των συμβάσεων για ένα χρόνο στην καθαριότητα.

Ακόμα έθεσαν το ζήτημα του νέου μισθολογίου τονίζοντας ότι θίγονται περισσότερο οι εργαζόμενοι στους δήμους ενώ για την αξιολόγηση υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο που θα γίνει στο Δημόσιο, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, από την πλευρά του, σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις ξεκαθάρισε ότι η θέση της ΚΕΔΕ είναι να υπάρχει σταθερή και μόνιμη εργασία για το προσωπικό στους δήμους και στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, «γιατί μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε τις υπηρεσίες για τις οποίες μας πληρώνουν οι πολίτες και δεν τις προσφέρουμε».

Όσον αφορά το 6ωρο στους παιδικούς σταθμούς διαφοροποιήθηκε λέγοντας πως θα μπορούσε να συζητηθεί εφ’ όσον θα είχε εξασφαλισθεί προσωπικό και πόροι για την απρόσκοπτη λειτουργία τους ενώ για την αξιολόγηση ανέφερε ότι η ΚΕΔΕ είναι ανοιχτή και περιμένει προτάσεις.

Παράταση λειτουργίας των Κέντρων Ρομα

Παράλληλα, με επιστολή του στους δημάρχους, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τους ενημερώνει για την παράταση λειτουργίας των ΚΗΦΗ, των Κέντρων Ρομά καθώς και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 182 τεύχος Α΄ 24/12/2015, Άρθρο 5) παρατείνεται η λειτουργία των ΚΗΦΗ και των Κέντρων Ρομά έως την ένταξή τους στο πλαίσιο των Π.Ε.Π. της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 του ΕΣΠΑ. Η παράταση δεν μπορεί να είναι πέραν της 30ής Ιουνίου 2016.
 
Επιπλέον με την υπ’ αριθμ. 44835/21-12-2015 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, εξαιρούνται από την έγκριση της ΠΥΣ 33/2006, οι ανανεώσεις ή παρατάσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στα Ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
 
Η σχετική εξαίρεση από την ΠΥΣ εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία κοινωνικοπρονοιακών προγραμμάτων και καλύπτονται κενά σε σημαντικές ειδικότητες που αφορούν εργαζόμενους σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.