Οι άσχημες καιρικές συνθήκες φέρνουν πρόσθετα μέτρα για την φροντίδα των μεταναστών που βρίσκονται σε πλατείες και δεν έχουν πρόσβαση σε δομές φιλοξενίας στην Αττική.

Αυτό τουλάχιστον αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε το πρωί ανάμεσα σε στελέχη του υπουργείου και μέλη της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

'Ηδη στη Βικτώρια εχουν γίνει τρια δρομολόγια για τους μετανάστες προς τις δομές σε Ελαιώνα και Ελληνικό, αντί για ένα που γίνεται συνήθως, ενώ μέχρι το βράδυ θα υπάρξουν αλλα δύο. 

Η πλατεία είναι γεμάτη, αλλά μέχρι το απόγευμα αναμένεται να αδειάσει, καθώς είναι πολλοί οι μετανάστες που θα φύγουν μέχρι τις 8 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την συνεργάτη του Γ. Μουζάλα, την ψυχολόγο Κ. Μαμώλη, θα είναι ανοιχτές οι δομές σε Ελαιώνα και Ελληνικό που ακόμα αντέχουν να φιλοξενήσουν άτομα. 

Δυνατότητα στέγασης μεταναστών θα υπάρχει, επίσης και στη λέσχη Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, στο 4ο διαμέρισμα του Δήμου. Στον συγκεκριμένο χώρο μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 40 άτομα. 

Στέγη για τους μετανάστες προσφέρει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μέσω του προγράμματος Caritas, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να στεγαστούν σε ξενοδοχεία για λίγες ημέρες μέχρι 200 άτομα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, πάντως, υπάρχουν και άτομα που ενώ έχουν ενημερωθεί από τους διερμηνείς για το κρύο που έρχεται, δεν επιθυμούν να πάνε σε κάποια δομή.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να επιμείνουμε, είναι δική τους η ευθύνη για το πως θα προστατευθούν» τονίζουν πηγές από το υπουργείο. 

Έκκληση από το Δήμο Αθηναίων για την Πλατεία Βικτωρίας

Εν τω μεταξύ από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων υπάρχει έντονη κινητικότητα για ό,τι έχει να κάνει με τους πρόσφυγες. 

Εξάλλου από χθες το βράδυ απευθύνθηκε έκκληση από τον Δήμο προς την κυβέρνηση για να ληφθούν μέτρα για τους μετανάστες που έχουν κατακλύσει την πλατεία Βικτωρίας, ενώ από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διατυπώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα αφήσουν να γίνει η πλατεία καταυλισμός μεταναστών.