ΕΛΛΑΔΑ

Καρατομείται ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ για το σκάνδαλο των 2,5 εκατ. ευρώ

Δημοσίευση 30 Δεκεμβρίου 2015, 15:29 / Ανανεώθηκε 30 Δεκεμβρίου 2015, 16:28
Καρατομείται ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ για το σκάνδαλο των 2,5 εκατ. ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp

Σε συνέχεια όσων ήρθαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με οικονομικές ατασθαλίες ύψους μεγαλύτερου των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στο φεστιβάλ ο αρμόδιος υπουργός ζητάει την παραίτηση του Γιώργου Λούκου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε συνέχεια όσων ήρθαν στη δημοσιότητα αναφορικά με οικονομικές ατασθαλίες ύψους μεγαλύτερου των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στο φεστιβάλ ο αρμόδιος υπουργός ζητάει την παραίτηση του Γιώργου Λούκου.

Την υπόθεση ανακίνησε πρώτη με δημοσίευμά της η Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία αποκάλυψε πριν από εβδομάδες την ύπαρξη πορίσματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σύμφωνα με το οποίο καταγράφεται ζημιά ύψους 2.735.762,54 ευρώ στο Ελληνικό φεστιβάλ το οποίο πλήρωνε… εις διπλούν συγκεκριμένους προμηθευτές. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης είναι πλέον πασίγνωστες και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το κατά πόσον πρόκειται για έργο εγκληματικής ανευθυνότητας των αρμοδίων ή για μια ακόμα κομπίνα.

Τα πρώτα δημοσιεύματα ακολούθησαν πολλά άλλα καθώς και επιστολές προς τον Τύπο καλλιτεχνών και άλλων παραγόντων του χώρου υπέρ ή κατά –κυρίως υπέρ- του Γιώργου Λούκου. Τα (θετικά) δημοσιεύματα εξήραν το έργο του προέδρου του Φεστιβάλ, όμως δεν απαντούσαν στα ερωτήματα για την προκλητικά κακή διαχείριση που ζημίωσε τον θεσμό και το Ελληνικό Δημόσιο κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα λοιπόν, και ενώ εκκρεμεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του Γιώργου Λούκου και τριών ακόμα προσώπων που ενέχονται στην  υπόθεση, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητείται η παραίτηση του επί πολλά χρόνια προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Η ανακοίνωση ολόκληρη:

Σχετικά με την υπόθεση της οικονομικής διαχείρισης του οργανισμού Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει, για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να δοθεί τέλος στην επικρατούσα ασάφεια, να επισημάνει τα εξής:

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, αμέσως μόλις έλαβε γνώση του θέματος που αφορά στη ζημία ύψους 2.735.762,54 ευρώ στον δημόσιο οργανισμό Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., κατόπιν έρευνας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), αναζήτησε, ως κατά νόμο εποπτεύουσα αρχή, το εν λόγω πόρισμα. Σημειώνεται ότι έως τότε το πόρισμα ουδέποτε είχε διαβιβαστεί στον Υπουργό Πολιτισμού. Σε συνάντηση που έγινε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού με τον Πρόεδρο της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. κ. Γ. Λούκο, ο Υπουργός Πολιτισμού –έχοντας γνώση, πλέον, του πορίσματος- συζήτησε με τον πρόεδρο του Ελληνικού Φεστιβάλ τις επιπτώσεις του θέματος που είχε δημιουργηθεί για το παρόν και το μέλλον του οργανισμού.

Τις ίδιες ημέρες, ο Υπουργός έλαβε γνώση της ανοιχτής επιστολής που του απηύθυναν καλλιτέχνες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, σημείωναν: «Η διοίκηση του Φεστιβάλ ανακοίνωσε πως το θέμα αφορά σε υπόθεση που ξεκίνησε πριν την ανάληψη καθηκόντων από τον σημερινό πρόεδρο, για την οποία εκείνος ενημερώθηκε καθυστερημένα και στην οποία έθεσε τέρμα μόλις την αντελήφθη […]. Έτσι καταλήγουμε δυστυχώς να πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια σχεδόν συνειδητή προσπάθεια, να σπιλωθούν το ήθος και η προσφορά του Γιώργου Λούκου». Δυστυχώς, αυτό το απόσπασμα της επιστολής τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα:

1. Η ζημία της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. προξενήθηκε από πράξεις ή παραλείψεις που σχεδόν στην ολότητά τους έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας και με την υπογραφή του κ. Λούκου, ως Προέδρου του Δ.Σ. και νομίμου εκπροσώπου της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., ήτοι μετά το τέλος του 2005.

2. Το πόρισμα του ΓΛΚ, που διαπίστωσε ζημία ύψους 2.735.762,54 ευρώ, διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση από το ΣΔΟΕ.

3. Μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά τεσσάρων προσώπων, ένα εκ των οποίων είναι ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ κ. Γιώργος Λούκος. Η δίωξη αυτή βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.

4. Παραλλήλως, η υπόθεση διερευνάται και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τον Υπουργό, ώστε να προβεί στις αναγκαίες διοικητικές ενέργειες, λόγω αρμοδιότητας.

Συνεπώς, δεδομένης της δικαστικής εκκρεμότητας σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης και ανεξαρτήτως κινήτρων και επιμερισμού ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων, θέματα επί των οποίων το ΥΠΠΟΑ δεν έχει καμία αρμοδιότητα, όπως και ανεξάρτητα από τη βαθιά εκτίμηση που ο Υπουργός τρέφει για το έργο και την προσφορά του κ. Γιώργου Λούκου, ο Πρόεδρος της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. δεν είναι δυνατό να παραμείνει επικεφαλής του δημόσιου οργανισμού, όσο εκκρεμεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσής του.

Πολιτικά και διοικητικά, το ΥΠΠΟΑ οφείλει να εγγυηθεί το κύρος του θεσμού και να διασφαλίσει ότι η διοίκηση της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., απαλλαγμένη από οποιαδήποτε υπόνοια κακοδιαχείρισης, θα συνεχίσει απρόσκοπτα την πολιτιστική αποστολή της, όπως αυτή προσδιορίζεται στον ιδρυτικό της νόμο.

Το ΥΠΠΟΑ είναι βέβαιο ότι οι καλλιτέχνες και οι πολλοί φίλοι του Φεστιβάλ θα κατανοήσουν ως πολίτες την αναγκαιότητα αυτής της δύσκολης απόφασης.