Σε αναταραχή βρίσκεται η αυτοδιοίκηση έπειτα και από τη δεύτερη επίσημη χρεοκοπία δήμου σε διάστημα ενός μήνα. 

Σήμερα ο  δήμος Γόρτυνας νομού Ηρακλείου βρέθηκε και επίσημα σε καθεστώς πτώχευσης καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του. Το σχετικό ΦΕΚ υπέγραψε  ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας και ο εν λόγω δήμος εντάσσεται σε πρόγραμμα εξυγίανσης, βάσει του N. 4270/2015. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες ο δήμος παρουσίαζε αδυναμία σύνταξης ισοσκελισμένου ισολογισμού. 

Ο καλλικρατικός δήμος Γόρτυνας βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου, αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες Κόφινα, Αγίας Βαρβάρας, Γόρτυνας και Ρούβα και με βάση την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 19.148 κατοίκους.

Είχε προηγηθεί στις 25 Νοεμβρίου η ένταξη στο πρόγραμμα εξυγίανσης του δήμου Σαλαμίνας καθώς αδυνατούσε να εισπράξει τα οφειλόμενα από τους δημότες, τη στιγμή που τα χρέη του ξεπέρασαν τα 17 εκατομμύρια ευρώ και παρά το διακανονισμό με τους προμηθευτές του, μετά τον οποίο μειώθηκαν στα 7, 5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα δύο πρώτα επίσημα «κανόνια», δεν αποκλείεται να είναι μονάχα η αρχή. Ο δήμος Φαιστού φέτος δεν εκπόνησε προϋπολογισμό, ενώ στη λίστα των «κόκκινων» δήμων, όπως είχαν καταγραφεί στις αρχές του έτους, περιλαμβάνονται οι ΟΤΑ Σφακίων, Φυλής, Περάματος, Αίγινας, Μεγάρων και Μεγίστης.

Τι προβλέπει η υπαγωγή στο πρόγραμμα εξυγίανσης

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει την υποχρέωση εφαρμογής σειράς παρεμβάσεων, όπως: 

  • Μέτρα είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ
  • Αναστολή προσλήψεων
  • Επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού
  • Αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές
  • Αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και 3‰ (τρία τοις χιλίοις)
  • Αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2% 
  • Περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.