current views are: 4

31 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση20:51

«Ποδαρικό» με πολικές θερμοκρασίες – Τι καιρό θα κάνει την πρωτοχρονιά

Με τσουχτερό κρύο θα κάνει «ποδαρικό» το 2016 ενώ σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης αναμένεται ολικός παγετός, το θερμόμετρο, δηλαδή, δεν θα ξεπεράσει τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Δημοσίευση 20:51’

Με τσουχτερό κρύο θα κάνει «ποδαρικό» το 2016 ενώ σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης αναμένεται ολικός παγετός, το θερμόμετρο, δηλαδή, δεν θα ξεπεράσει τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Με τσουχτερό κρύο θα κάνει «ποδαρικό» το 2016 ενώ σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης αναμένεται ολικός παγετός, το θερμόμετρο, δηλαδή, δεν θα ξεπεράσει τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα ασθενείς και θα περιοριστούν στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα όπου σταδιακά θα σταματήσουν. Από το μεσημέρι θα βρέξει στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση και στο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι με σταδιακή ενίσχυση σε ισχυρούς.

Το χιόνι που πέφτει σε διάφορες περιοχές της Αττικής υποχρέωσε την τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία στην Πεντέλη, στον δρόμο προς Νέα Μάκρη, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, έως την διασταύρωση στην Ανατολή.

Επίσης, στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, από το 3ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, τα ΙΧ αυτοκίνητα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών.

Αλυσίδες, σύμφωνα με την Τροχαία, εξακολουθούν να είναι απαραίτητες στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ προς το καζίνο, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην Αγία Τριάδα Αφιδνών.

Παράλληλα λόγω της χιονόπτωσης διεκόπη η κυκλοφορία στη λεωφόρο Διονύσου από το ύψος του Γερμανικού Νεκροταφείου στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη.

Η πρόγνωση του καιρού

Την Πρωτοχρονιά, ο καιρός θα βελτιωθεί με πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις στα ανατολικά και τα νότια, ωστόσο ο παγετός θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης ημέρας του χρόνου.

Αναλυτική πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Νεφώσεις από το απόγευμα στα δυτικά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -06 (μείον έξι) έως 04 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Από τη νύχτα βροχές στα νησιά του Ιονίου.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια ορεινά – ημιορεινά μέχρι το μεσημέρι.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια βόρειοι 4 με 5 μποφόρ εξασθενούντες μετά το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον δυο) έως 07 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με πρόσκαιρες ασθενείς βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νότια με πρόσκαιρες ασθενείς βροχές.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις στα βόρεια 5 με 6 και στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ εξασθενούντες μετά το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 08 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις μέχρι το μεσημέρι στα ανατολικά και τα βόρεια και βαθμιαία Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 07 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -04 (μείον τέσσερις) έως 04 βαθμούς κελσίου.

Ταλαιπωρία στους δρόμους

Νωρίτερα σήμερα, οι οδηγοί στην εθνική Αθηνών – Λαμίας υπέστησαν πρωτοφανή ταλαιπωρία από τις κακές καιρικές συνθήκες. Εκατοντάδες οχήματα είτε εγκλωβίστηκαν είτε κινούνταν με ρυθμούς σημειωτόν για πολλές ώρες αρχικά επειδή δίπλωσαν νταλίκες στις Ράχες και στη συνέχεια επειδή «κόλλησαν» δύο λεωφορεία στο ύψος του Αλμυρού.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχουν ήδη ξεκινήσει και νέα μισθωμένα μηχανήματα προς τα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των προσβάσεων προς τα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας, όπου το χιόνι δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά.

Επιστρατεύθηκαν γερανοί προκειμένου να απεγκλωβιστούν τα  αυτοκίνητα στη Λαμία, που είχαν σχηματίσει ουρά 25 χιλιομέτρων.  Στην Ανατολική Φθιώτιδα,  εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν  στην εθνική οδό Λαμία-Λάρισας από το 238ο έως το 260ο χλμ, όπως επίσης και στη Δυτική Φθιώτιδα και το Δομοκό.

Στο εθνικό δίκτυο Λαμίας – Αθηνών δεν εντοπίζεται κάποιο σημαντικό πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό στην περιοχή του Μαρτίνου και σε αυτή των καμένων Βούρλων και του Αγίου Κωνσταντίνου. 


σχετικα αρθρα