«Η χώρα μας παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, συνεχίζει τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει και αναζητά αναπτυξιακές προοπτικές», δήλωσε το πρωί ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, στη διάρκεια της ομιλίας του στη γενική συνέλευση της Ένωσης Λιμένων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας (MEDCRUISE). «Στο τομέα του τουρισμού έχουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα», τόνισε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στις αφίξεις και στα τουριστικά έσοδα, και δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει θέσει στους στόχους της την ανάπτυξη του τουρισμού και έχει ήδη προχωρήσει στην αναδόμηση και παρουσίαση της ταυτότητας της τουριστικής Ελλάδας».

«Η Μεσόγειος θα πρέπει να καταστεί μοναδικός προορισμός κρουαζιέρας καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το μέλλον του τουρισμού εξάρταται και από το μέλλον της κρουαζιέρας», τόνισε ο κ. Νικητιάδης και πρόσθεσε ότι χρειάζονται μεγαλύτερες και πιο εκσυγχρονισμένες προβλήτες, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η προσβασιμότητα σε πολλές περιοχές έχει βελτιωθεί και μεγάλος πληθυσμός περιφερειακών αεροδρομίων έχουν πολύ περισσότερες αεροπορικές συνδέσεις και μπορούν να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες κρουαζιέρας.

Ανέφερε, επίσης, ότι προγραμματίζονται ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση, που σχετίζονται με ναυτιλιακές και τουριστικές σπουδές, και τόνισε έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες αξιοποίησης του τετάρτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης για να βελτιωθούν οι υποδομές για τον τουρισμό.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, από την πλευρά του, είπε ότι η προοπτική των λιμανιών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κρουαζιέρας θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Λιμάνια και εταιρείες κρουαζιέρας μπορούν να συνεργαστούν σε υποδομές και αναδομές, καθώς είμαστε σε μια εποχή που τα πλοία μεγαλώνουν, τόνισε ο κ. Ανωμερίτης.

Τέλος ο πρόεδρος της MEDCRUISE Τζοβάνι Σπαντόνι είπε ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ αναφερόμενος στην κρουαζιέρα τόνισε ότι μέλημα της Ένωσης Λιμένων της Μεσογείου είναι να αυξηθεί η κρουαζιέρα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.