current views are: 6

5 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση08:13

Επιστολή των αγροτών στον Κατρούγκαλο: Δεν διαπραγματευόμαστε τον ΟΓΑ

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι αγρότες μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της Κυβέρνησης. 

Δημοσίευση 08:13’

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι αγρότες μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της Κυβέρνησης. 

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι αγρότες μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της Κυβέρνησης. Με ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο προειδοποιούν για εξαφάνιση των αγροτών ενώ υπογραμμίζουν τη σημαντικότητα του ΟΓΑ και ξεκαθαρίζουν πως δεν θα προχωρήσουν σε καμία διαπραγμάτευση αναφορικά με τον ασφαλιστικό τους φορέα.  

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας. 

«Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο 

Αμέσως με την αρχή του νέου χρόνου  διακρίνουμε κ. Υπουργέ μια επιτακτική από την πλευρά του Υπουργείου διάθεση να κλείνει όπως-όπως το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνησή σας, «το ασφαλιστικό». Ένα «ασφαλιστικό που εκτός των άλλων εντάσσει και τον ΟΓΑ στο κοινό ταμείο.
Φοβόμαστε ότι μια τέτοια κίνηση να κλείσει δηλαδή κατεπειγόντως μια διαδιακασία  η οποία θα έπρεπε προηγουμένως αν μη τι άλλο να συζητηθεί με τους ενδιαφερόμενους και ειδικότερα στην περίπτωσή μας να συζητηθεί με τους αγρότες, υποκρύπτει επώδυνες ρυθμίσεις που στην τελική υπονομεύουν το μέλλον του πιο παραγωγικού τομέα της Ελληνικής Οικονομίας . Στην ουσία πρόκειται περί της εξαφάνισης της έννοιας του «αγρότη» όπως την ξέρουμε. 

Για τον λόγο αυτό και επειδή από την πλευρά μας υπάρχει η βούληση για την βιωσιμότητα και την αυτόνομη υπόσταση  του ΟΓΑ ως κύριου Ασφαλιστικού Φορέα των Αγροτών, την οποία όπως φαίνεται ηθελημένα αγνοείτε, είμαστε αναγκασμένοι δημόσια πλέον να σας εγκαλέσουμε. 

Ο ΟΓΑ λοιπόν  δεν είναι μόνον το Ταμείο κύριας ασφάλισης των Αγροτών αλλά είναι και η ταυτότητά μας . Η πρώτη κίνηση την οποία θα πρέπει κανείς να κάνει για να ενταχθεί στο «επάγγελμα του Αγρότη», είναι να εγγραφεί  στον ΟΓΑ εκπληρώνοντας βέβαια τα κριτήρια τους όρους και τις προϋποθέσεις που  τίθενται από τον Οργανισμό (50+1% των εισοδημάτων από αγροτικές εκμεταλλεύσις κλπ).  

Στην συνέχεια σε κάθε του βήμα (ισως και σε όλη την διάρκεια του επαγγελματικού του βίου) ακολουθεί μια σειρά (γραφειοκρατικών) διαδικασιών όπου το βασικό κριτήριο είναι το βιβλιάριο του ΟΓΑ. (εγγραφή στο μητρώο αγροτών, συμμετοχή σε προγράμματα, ένταξη στους νέους αγρότες, σχέδια βελτίωσης,  ακόμα και για την έγκρισή της αίτησης εγγραφής κάποιου στον Αγροτικό σύλλογο της περιοχής του, και μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το επάγγελμά μας).

Ο Ο.Γ.Α. λοιπόν κ. Υπουργέ είναι η επαγγελματική ταυτότητά μας, ο μοναδικός προσδιορισμός μας και αυτό ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ. 

Σε ότι αφορά την Ιστορία του. Θεωρούμε ότι ο ΟΓΑ στην μακρόχρονη του πορεία, έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην  προσπάθεια της ασφάλισης του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού της χώρας διαχρονικά , αρχίζοντας από πολύ χαμηλές καλύψεις και πραγματικά πολύ χαμηλές συνταξιοδοτικές απολαβές για του ξωμάχους της υπαίθρου.

Αν αναλογιστεί κανείς την προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων (αγροτών) στην αναγέννηση της χώρας από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο τελευταίος πόλεμος, την ουσιαστική συμβολή του κλάδου στην εξ υπαρχής αναδόμηση μιας  κατεστραμμένης οικονομίας, αλλά και την στήριξη ενός  Ελληνικού λαού που πραγματικά λιμοκτονούσε λαβωμένος από τα σημάδια του πολέμου, έως την ανάπτυξη που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες , θα πρεπε  να δείχνει μεγαλύτερο σεβασμό, και να καταβάλει την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια ώστε αφ ενός να στηριχθεί ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, και αφ ετέρου (κοινωνικά ανταποδοτικά) να αναγνωριστεί η τεράστια συνεισφορά του αγροτικού πληθυσμού στον τόπο. 

(Και ας μην ξεχνάμε την κατάσταση που βρίσκεται πάλι η χώρα και μην ξεχνάμε ότι η κοινωνία, η διαλυμένη μας οικονομία, πάλι στους αγρότες προσβλέπουν για ανάκαμψη και την όποια περαιτέρω ανάπτυξη. Πάλι οι αγρότες καλούνται να βγάλουν το κάρο από την λάσπη). Σεβασμός λοιπόν. 

Και αντί επομένως από ηθικής αλλά και ουσιαστικής άποψης ο ΟΓΑ να στηριχθεί και να υποστηριχθεί η πενιχρή συνταξιοδότηση  των αγροτών, οδηγήθηκε στο να γίνει ένα οικονομικά ανταποδοτικό ταμείο  από το 1998. Ένα ταμείο που συνέχισε με πολύ χαμηλές συνταξιοδοτικές απολαβές όλα αυτά τα χρόνια (ωσάν να απευθυνόταν σε πολίτες  δεύτερης κατηγορίας) , χωρίς ευνοϊκά καθεστώτα (ειδικά καθεστώτα) , και χωρίς ειδικές παροχές  αν εξαιρέσει κανείς ένα ευτελές  ποσό για έξοδα κηδείας και ένα ελάχιστο επίδομα για έξοδα τοκετού στην Ελληνίδα αγρότισσα ύψους 400 € .  Με μία μέση σύνταξη στις μέρες μας στα 400€. Ένα ταμείο που πρώτο εδώ και κάποια χρόνια ανέβασε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.»