current views are: 9

5 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση08:40

Ασφαλιστικό: «Τσεκούρι» σε όλους και σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα

Περικοπές, μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης και μεγάλη σύνδεση, πλέον, του ασφαλιστικού με το εισόδημα περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για τον υπολογισμό των συντάξεων που κατέθεσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στους πολιτικούς αρχηγούς, με τους εργατολόγους να εκτιμούν ότι ”πρόκειται για ένα δίκαιο σύστημα, το οποίο όμως έπρεπε να είχε εφαρμοστεί… δέκα χρόνια πριν και όχι σε μια κοινωνία καταπονημένη από την κρίση και πιεσμένη στη φορολογική μέγγενη. 

Δημοσίευση 08:40’

Περικοπές, μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης και μεγάλη σύνδεση, πλέον, του ασφαλιστικού με το εισόδημα περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για τον υπολογισμό των συντάξεων που κατέθεσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στους πολιτικούς αρχηγούς, με τους εργατολόγους να εκτιμούν ότι ”πρόκειται για ένα δίκαιο σύστημα, το οποίο όμως έπρεπε να είχε εφαρμοστεί… δέκα χρόνια πριν και όχι σε μια κοινωνία καταπονημένη από την κρίση και πιεσμένη στη φορολογική μέγγενη. 

Περικοπές, μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης και μεγάλη σύνδεση, πλέον, του ασφαλιστικού με το εισόδημα περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για τον υπολογισμό των συντάξεων που κατέθεσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στους πολιτικούς αρχηγούς, με τους εργατολόγους να εκτιμούν ότι ”πρόκειται για ένα δίκαιο σύστημα, το οποίο όμως έπρεπε να είχε εφαρμοστεί… δέκα χρόνια πριν και όχι σε μια κοινωνία καταπονημένη από την κρίση και πιεσμένη στη φορολογική μέγγενη. 

Αυτό, μάλιστα, είναι μόνο η αρχή, καθώς η ελληνική εκδοχή μετά την υποβολή της στους δανειστές και τις συζητήσεις που πρόκειται να αρχίσουν την ερχόμενη Παρασκευή, αναμένεται να υποστεί πολλές μεταβολές, πιθανότατα προς το δυσμενέστερο. 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο-εργατολόγο Κωνσταντίνο Τσουκαλά «η νέα ελληνική πρόταση του ασφαλιστικού έρχεται σε μια πραγματικότητα που βρίσκει τους ασφαλισμένους εξουθενωμένους από την φοροκαταιγίδα και τους μισθωτούς να έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές σε όλα.

Για πρώτη φορά έχουμε μεγάλη σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, κάτι που σε άλλες εποχές θα ήταν αποδεκτό, τώρα όμως έρχεται ως μία ακόμα πίεση στους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση σε αυτή την φάση έχει το καθήκον να εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ από τις συντάξεις και πράγματι προσπαθεί να το κάνει, προσπαθώντας να προστατεύσει από την μια πλευρά τους εργαζόμενους, αλλά και από την άλλη να κάνει παραχωρήσεις σε αυτά που ζητούν οι δανειστές. Η τελική λύση, η οποία θα έρθει μετά από τις συζητήσεις με τους πιστωτές, προφανώς θα είναι αρνητική για το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου». 

Ποιοι πλήττονται – Ποιοι θα δουν και από πότε μειώσεις 

Όπως δηλώνει ο κ. Τσουκαλάς στο newpost αυτοί που πλήττονται από το νέο ασφαλιστικό ειναι ”όλοι, καθώς σταδιακά, όσο και αν η κυβέρνηση επισημαίνει ότι θα προστατεύσει τους παλιούς συνταξιούχους τα επόμενα χρόνια με τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, θα υπάρχουν κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις. 

Αυτοί, ωστόσο, που πλήττονται περισσότερο είναι οι νέοι συνταξιούχοι που θα δουν το ποσό που θα φθάσει στα χέρια τους να είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που έχουν αποδώσει με εισφορές τόσα χρόνια.

Για παράδειγμα, με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, ένας νέος συνταξιούχος που κανονικά θα έπαιρνε 985 ευρώ, τώρα θα πάρει 816. 

Αυτό θα ισχύσει από το 2018, καθώς μέχρι τότε η μείωση θα ”συμφηφίζεται” ως προσωπική διαφορά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα γίνουν μειώσεις μέχρι τότε, ενώ λογιστικά θα υπολογίζονται ως τέτοιες. ‘Οπως αναφέρει η πρόταση ”η προσωπική διαφορά θα εφαρμόζεται μέχρι να βγει η χώρα από το πρόγραμμα». 

Τι σημαίνει αυτό ; Ότι θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από το 2018 και με βάση την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση. «Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς, μπορεί να μην υπάρχουν μειώσεις των 200 ευρώ, αλλά των 100, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν».

Το ΕΚΑΣ

Αλλαγές φέρνει η νέα ασφαλιστική πρόταση και στο ΕΚΑΣ, στο οποίο, πλέον τα κριτήρια για εκείνους που θα το δικαιούνται θα είναι πιο ακόμα πιο χαμηλά, οπότε πλέον θα απευθύνεται σε ασφαλισμένους που εισπράττουν πολύ χαμηλές συντάξεις.

Θα υπάρχει, δηλαδή, μείωση 20-25% στους συνταξιούχους που θα το λαμβάνουν και εκτός, από αυτό, θα μειώνεται σταδιακά ανά εξάμηνο μέχρι το 2019.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες 

Μεγάλοι χαμένοι του ασφαλιστικού είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς πλέον οι εισφορές τους προς το Ταμείο τους θα υπολογίζονται ως το 20% του εισοδήματός τους το προηγούμενο φορολογικό έτος και δεν θα είναι σταθερό ποσό, όπως είναι τώρα. 

Αυτό σημαίνει ότι πλέον και νεότεροι επαγγελματίες που έχουν μεγάλα έσοδα θα αποδίδουν εξίσου μεγάλα ποσά ως εισφορές, ενώ είναι είναι επώδυνο και για τους παλαιότερους επαγγελματίες, οι οποίοι, πλέον, θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται από τις υπέρογκες εισφορές. 

Τα πλασματικά χρόνια 

Ένα από αυτά που αλλάζουν είναι το ποσό που θα πληρώνει κανείς για να εξαγοράσει χρόνια σπουδών, καθώς το ποσό που θα δίνει θα εξαρτάται και πάλι από το εισόδημά του. 

Όπως υπολογίζεται, το ποσό θα αυξάνεται στο τριπλάσιο, δεν θα έχει, δηλαδή, καμία σχέση με τα 170 ευρώ που καταβάλλονταν μέχρι τώρα. Ωστόσο το ποσό διατηρείται στις περιπτώσεις που πρόκειται για εξαγορά στρατεύσιμων χρόνων. 

Τα πλαφόν στους μεγαλοσυνταξιούχους

Ένα από τα χαρακτηριστικά της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό είναι και η επιβολή πλαφόν στις μεγάλες συντάξεις, καθώς πλέον θα ισχύουν συγκεκριμένα ”ταβάνια” για αυτούς που εισπράττουν μεγάλες συντάξεις. 

‘Οπως τονίζει ο κ. Τσουκαλάς, αυτό αφορά γύρω στους 3500-3800 συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται από 15-35%, σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. 

Τα νέα πλαφόν είναι για όσους παίρνουν μία σύνταξη 2300 ευρώ, ενώ για παραπάνω απο μία 3000.

Οι επικουρικές 

Παρότι μέσα από την πρόταση γίνεται προσπάθεια να προστατευθούν οι επικουρικές, είναι σαφές ότι σταδιακά θα υπάρχει μεγάλη μείωσή τους, η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή τα επόμενα χρόνια και θα φτάσει σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και το 50%.

«Η κοινωνία θα προσπαθήσει να βρει τρόπους να ξεφύγει»

Ως «δίκαιο σύστημα σε λάθος εποχή» χαρακτηρίζει ο Κ. Τσουκαλάς τη νέα πρόταση για το ασφαλιστικό και προσθέτει:

Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους να μοιράσει δίκαια εισφορές και συντάξεις. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως, να επιτύχει ένα τέτοιο σύστημα σε μια τέτοια οικονομική συγκυρία και αν επιθυμούν πραγματικά να επιτύχει, θα πρέπει να ισχυροποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το λέω αυτό γιατί πλέον με την αύξηση των εισφορών, θα είναι πολλοί αυτοί οι εργοδότες που θα δηλώνουν λιγότερα για να πληρώνουν λιγότερα, πράγμα που θα πλήττει και το κράτος που θα λαμβάνει λιγότερα, αλλά και τους εργαζόμενους που θα φαίνεται ότι θα παίρνουν ελάχιστα χρήματα, άρα θα έχουν στον προσωπικό τους «κουμπαρά» για σύνταξη πολύ μικρές εισφορές. Είναι σαφές ότι η κοινωνία θα προσπαθήσει με οποιονδήποτε τρόπο να ξεφύγει. 


σχετικα αρθρα