''Καζάνι που βράζει'' θυμίζουν οι κοινωνικοί φορείς μετά την δημοσιοποίηση της πρότασης Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι ''ξηλώνει'' από τα θεμέλια του το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης, καταργεί αγώνες και κατακτήσεις ετών, ενώ την ίδια στιγμή προειδοποιούν για δυναμικές και συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις. 

''Δεν μιλάμε πλέον για μειώσεις 50 ή 100 ευρώ. Μιλάμε πια για κατάργηση ενός ολόκληρου συστήματος. Ξεθεμελιώνεται όλο το κοινωνικό πρόσωπο της κοινωνίας, ό,τι υπήρχε σε ασφαλιστικό από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο'' επισημαίνει στο newpost o πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης.

Η διαδικασία είναι πλέον ''ο σώζων ευατόν σωθήτω. Βλέπουμε τους αγώνες που έχουμε κάνει για την κοινωνική ασφάλιση να καταρρακώνονται. Πραγματικά αυτό το νέο ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου. 

Όπως τονίζει ο κ. Τάτσης με το νέο σύστημα ''δίνεις αλλά δεν ξέρεις αν θα πάρεις'', ενώ μιλά για ένα ασφαλιστικό που καρατομεί μισθούς και συντάξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο ''το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ήταν και θα πρέπει να παραμείνει αναδιανεμητικό και όχι κεφαλοποιητικό όπως θέλουν διακαώς να το κάνουν''. 

Τις επόμενες ημέρες, η ομοσπονδία οργανώνει αλλεπάλληλες ενημερώσεις στους ασφαλισμένους, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τάτση, έρχονται δυναμικές κινητοποιήσεις, η ημερομηνία των οποίων θα καθοριστεί το ερχόμενο διάστημα από τα συλλλογικά όργανα. 

Την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και όχι θα ευνοήσουν περισσότερες περικοπές επισημαίνει σε δηλώσεις του στο newpost o οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης:

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν οικονομία και δεν νοιάζονται ότι με αυτά τα μέτρα καταρρακώνονται αγώνες και δικαιώματα δεκαετίων. Φυσικά και είμαστε απέναντι από ένα τέτοιο σύστημα, που δεν ευνοεί καθόλου την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας και εννοείται ότι προγραμματίζουμε κινητοποιήσεις. 

Ως ''ανέφικτη να ευοδώσει'' χαρακτηρίζει την πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό ο αντιπρόεδρος του ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί μεταρρυθμίσεις, όπως το ενιαίο Ταμείο, που αλλού γίνονται σε βάθος χρόνων, να γίνουν μέσα σε μερικούς μήνες.

''Είναι κάτι που έχει αποφασιστεί για εμάς χωρίς εμάς. Δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει'' εκτιμά ο κ. Θεοδωρίδης, ο οποίος μιλά επίσης για ''καρατόμηση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και αλλαγές που δεν έχουν καμία πρακτική εφαρμογή''.