Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από την υπόθεση του θανάτου του 4χρονου κοριτσιού στην Κρήτη, έπειτα από επέμβαση για κρεατάκια, καθώς ακόμα δεν έχουν εξακριβωθεί ούτε οι ακριβείς συνθήκες θανάτου ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως δεν έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό.

Ο πατέρας του άτυχου κοριτσιού, Μανώλης Παρασκάκης, αφήνει σαφείς αιχμές για συγκάλυψη της υπόθεσης. Μιλώντας χθες στο «Ε» είπε χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ότι δε θα μάθω ποτέ όλη την αλήθεια», παρότι εξέφρασε την ελπίδα του τίποτα να μην σταματήσει την έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του παιδιού του. Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης από τα Χανιά, απέφυγε να απαντήσει αν θα διατάξει ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες στο νοσοκομείο, ενώ  αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει το υπουργείο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της επισκεψής του στο Νοσοκομείο Χανίων και ερωτηθείς γιατί δεν έχει γίνει λόγος από το υπουργείο για απόδοση ευθυνών, είπε:

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να είστε σίγουροι ότι έχει κάνει όλα αυτά που πρέπει να κάνει χωρίς να βγαίνει στα κανάλια να το διατυμπανίζει προκειμένου να ερευνηθεί εξονυχιστικά το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν, εάν υπάρχουν».

Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ ο πατέρας της 4χρονης είπε μεταξύ άλλων ότι: «Η μικρή έκανε αιματολογικό έλεγχο και 2η φορά, γιατί ειχε παρέλθει 1,5 μήνας και  ο γιατρός πολύ σωστά είχε γράψει εξετάσεις για αλλεργίες, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με το παιδί, ήταν και ζωηρό. Την προηγούμενη μέρα εξετάστηκε από παιδίατρο, ό,τι μου είπαν το κάναμε με θρησκευτική ευλάβεια. Μπήκε στις 8 το πρωί στο χειρουργείο, δεν πήγα με το ρολόι ή το όπλο στο χέρι».

Όπως διηγήθηκε το περιστατικό «η ώρα πήγε 10.30 και εγώ ανησύχησα αλλά έλεγαν ότι κάτι είχε γίνει μην αγχώνεσαι. Περίμενα στωικά για την πρώτη ενημέρωση».

Ακολούθως, προσθέτει, «βγαίνει ο χειρουργός με έναν άλλο γιατρό και μου είπε ότι το παιδί χειρουργήθηκε και κράτησε 15 λεπτά και κατά τη διάρκεια της ανάνηψης παρουσίασε δύσπνοια - βροχοσπασμό. Ρώτησα κινδυνεύει η ζωή του παιδού μου αυτή τη στιγμή, και είπε όχι αυτή τη στιγμή δε κινδυνεύει, αλλά για την ασφαλειά του θα μεταφερθεί στη ΜΕΘ Παίδων ΠΑΓΝΗ. Εγώ και η γυναίκα μου μπήκαμε στο χειρουργείο, προς τιμήν τους έτρεχαν οι γιατροί. Το παιδί έκανε ανακοπή 3 φορές και εγώ έμαθα από την τηλεόραση ότι ξύπνησε πριν λήξει το χειρουργείο».

«Φοβάμαι ότι δε θα μάθω την αλήθεια» είπε ακόμα ο Μ. Παρασκάκης και πρόσθεσε ότι αναμένει τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων.

Στον απόηχο των δηλώσεων του τραγικού πατέρα αλλά και πληθώρας δημοσιευμάτων που αφήνουν αιχμές για την στάση της πολιτείας, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «έχει φροντίσει να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού έτσι ώστε να δοθούν πειστικές απαντήσεις και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες εφόσον προκύψουν».

Επίσης, τονίζει ότι την επόμενη μέρα μετά το θάνατο του κοριτσιού ο εκτελών χρέη διευθυντού στο Βενιζέλειο νοσοκομείο έδωσε εντολή για διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρει τα εξής:

Σχετικά με το θάνατο του τετράχρονου κοριτσιού το οποίο χειρουργήθηκε στις 28/12 στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατανοώντας την ευαισθησία που προκαλείται από ένα τέτοιο τραγικό συμβάν και πάντα με σεβασμό στον πόνο και στην οδύνη των γονέων, έχει φροντίσει να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού έτσι ώστε να δοθούν πειστικές απαντήσεις και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες εφόσον προκύψουν.

Την επόμενη μέρα από τον θάνατο της 4χρονης (29.12.2015) ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ- Γ.Ν. «Βενιζέλειο» ο οποίος εκτελεί χρέη διοικητή, έδωσε εντολή για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης. Παράλληλα, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος και σε συνεννόηση με το Υπουργείο, ζήτησε όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τη διοίκηση του Βενιζέλειου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ενδεδειγμένη ελεγκτική παρέμβαση του Σώματος.

Σημειώνεται ότι στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τελική ιατροδικαστική έκθεση με βάση τις τοξικολογικές εξετάσεις που εκκρεμούν και η οποία αναμένεται να προσδιορίζει τα ακριβή αίτια θανάτου του κοριτσιού.

Το υπουργείο Υγείας ήταν ενήμερο από την πρώτη στιγμή για το συμβάν και για τις ενέργειες που έχουν γίνει, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και διαβεβαιώνει  κατηγορηματικά ότι θα ελεγχθεί κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης, θα τηρηθούν στο ακέραιο οι νόμιμες διαδικασίες και θα αποδοθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση.

Για την πολιτική ηγεσία προέχει- πέρα από την απόδοση ευθυνών- η προάσπιση της αξιοπιστίας του δημόσιου συστήματος υγείας και της ασφαλούς και αποτελεσματικής φροντίδας των ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας.