Επιστολή στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, έστειλε ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας Iδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, ΟΙΕΛΕ, και γραμματέας Εκπαίδευσης της ΓΣΕΕ, Μιχ. Κουρουτός, ζητώντας να επιτραπεί σε όσους μαθητές, από εκείνους που θα πάρουν το απολυτήριο λυκείου μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις, επιθυμούν, να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές πανελλήνιες που αρχίζουν αύριο. Κι αυτό, διότι, όπως τονίζει ορισμένοι μαθητές επιθυμούν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, που δέχονται μόνο το απολυτήριο μέσω των πανελληνίων εξετάσεων. Η επιστολή εχει ως εξής:

«Ως υπουργός Παιδείας είχατε ασχοληθεί σοβαρά και με ιδιαίτερη ευαισθησία με το θέμα των εκπαιδευτικών ανισοτήτων κι ενός σύγχρονου, δημοκρατικού σχολειού. Η θητεία σας στο χώρο της εκπαίδευσης με προέτρεψε να σας απευθύνω επιστολή για το σοβαρότατο ζήτημα του διπλού απολυτηρίου, που απειλεί να εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα για χιλιάδες οικογένειες, και να τορπιλίσει τα θεμέλια του δημόσιου σχολείου.

Η ΟΙΕΛΕ, με τακτικές παρεμβάσεις της, εδώ και αρκετό καιρό είχε προειδοποιήσει την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς, τους μαθητές και τα πολιτικά κόμματα, για την υπόθεση των διπλών απολυτηρίων Λυκείου, και είχε απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις για να αποσυρθεί η σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Πανάρετος. Το διπλό απολυτήριο, κατά τη δική μας πολιτική εκτίμηση, απαξιώνει το Γενικό Λύκειο, οξύνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες, δημιουργεί εστίες εκτεταμένης διαφθοράς στα σχολεία, και ενισχύει όσους ονειρεύονται την πλήρη εμπορευματοποίηση της γνώσης εις βάρος των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων.

Στις παρεμβάσεις μας είχαμε τονίσει, ότι από τη στιγμή που στην ΕΕ υπάρχει αυστηρή πιστοποίηση προσόντων, και αναγνωρίζεται μόνο ένας τύπος ενιαίου απολυτηρίου για τη συνέχιση των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (όπως το Abitur στη Γερμανία ή το Baccalaureate στη Γαλλία), υπάρχει ο κίνδυνος να μην νομιμοποιηθούν τα απολυτήρια που εκδίδονται μόνο μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων. Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, προσφύγαμε στο ΣτΕ ώστε να ακυρωθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις. Για την πράξη μας αυτή λοιδωρηθήκαμε από τον κ. Πανάρετο στη Βουλή, ο οποίος διαβεβαίωσε τους γονείς και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ότι τα δύο απολυτήρια είναι ισότιμα. Δυστυχώς, όμως, όπως πλέον αποδεικνύεται από πανεπιστήμια όλων σχεδόν των χωρών του εξωτερικού (ακόμα και της Βαλκανικής), τα απολυτήρια που εκδίδονται μόνο μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων δεν γίνονται δεκτά ως τυπικό προσόν απόλυσης από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές που εξαπατήθηκαν από την πρωτοβουλία αυτή του υφυπουργού Παιδείας να μην μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Ήδη, γονείς μαθητών που έχουν έλθει σε επαφή με την Ομοσπονδία μας, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν δικαστικό αγώνα για τη δικαίωση των παιδιών τους.

Η προχειρότητα και η εμφανής σκοπιμότητα αυτής της τροπολογίας, υπέρ ενός διαβλητού απολυτηρίου που ευνοεί το σχολείο της αγοράς, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή εικόνα προχειρότητας που επικρατεί φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, γεννούν σκεπτικισμό και ανησυχία σε κάθε πολίτη. Απευθύνω έκκληση σε σας, κύριε πρωθυπουργέ, να επιτρέψετε στους εξαπατηθέντες μαθητές να δώσουν επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, μαζί με τους μαθητές που ήταν ασθενείς, ή είχαν άλλους, σοβαρούς λόγους απουσίας, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν ισότιμο απολυτήριο και να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν, τουλάχιστον, τις σπουδές τους σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού.»