Συγκέντρωση ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποιήθηκε το πρωί στην οδό Λουκάρεως, έξω απο το Εφετείο.

Σήμερα άρχισε η εκδίκαση της υπόθεσης της έκδοσης των πέντε φοιτητών στην Ιταλία, καθώς κατηγορούνται για συμμετοχή σε επεισόδια στο Μιλάνο τον Μαϊο του 2015  κατα την διάρκεια διαδηλώσεων.

Τότε είχαν προκληθεί φθορές σε κτίρια και οχήματα και όπως υποστηρίζουν οι ιταλικές αρχές η δράση των πέντε Ελλήνων στα επεισόδια είχε ταυτοποιηθεί.

Η υπόθεση έχει επιμεριστεί να κριθεί σε τρεις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εφετών, σήμερα, αύριο και τη Δευτέρα υπό διαφορετική σύνθεση κάθε φορά. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση κρίνεται το ένταλμα για τους δύο από τους φοιτητές , αύριο κρίνεται αυτό για τους άλλους δύο ενώ την Δευτέρα το Συμβούλιο θα κρίνει αυτό του πέμπτου και νεαρότερου όλων 19χρονου φοιτητή.

Από την πλευρά της υπεράσπισης των νεαρών φοιτητών ζητείται να μην γίνει αποδεκτό το ιταλικό αίτημα και οι πέντε να δικαστούν στην Ελλάδα βάσει του δικαιώματος της χώρας μας να αρνηθεί την έκδοση πολίτη της. Υποστηρίζουν επίσης οι συνήγοροι των φοιτητών ότι το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από την ιταλική Δικαιοσύνη σε βάρος των εντολέων τους, είναι «αόριστο και σαθρό» ενώ τονίζουν πως βρίθει αοριστιών και αντιφάσεων ενώ υποκρύπτει κατασταλτικού τύπου διαδικασίες και ποινικοποίηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδήλωση. 

Οι ίδιοι οι εκζητούμενοι σε πρόσφατη ανακοίνωση τους αναφέρουν σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης:

Την 1η Μάη 2015 μια μεγαλειώδης διαδήλωση λαμβάνει χώρα στα πλαίσια της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Μιλάνο. Δεν ήταν απλά μια μέρα γενικής απεργίας, αλλά μια μέρα Πανιταλικής συνάντησης των κινημάτων (σωματεία βάσης, κοινωνικά κέντρα, φοιτητικές και μαθητικές ομάδες, επιτροπές αγώνα για τη στέγη, μεταναστευτικές κοινότητες, το κίνημα No Tav κλπ) ενάντια στα μέτρα λιτότητας που περνούσε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Ρέντσι. ‘Hταν επίσης και το αποκορύφωμα ολόκληρου του κινήματος ΝO EXPO ενάντια στην παγκόσμια επιχειρηματική έκθεση EXPO 2015 με συμμετοχή κόσμου από πολλές χώρες της Ευρώπης και τα προκλητικά χλιδάτα εγκαίνιά της, την ημέρα εκείνη. Η μαζικότητα και η δυναμική της διαδήλωσης ήταν το αποκορύφωμα ενός κινήματος επτά χρόνων που έθεσε σε αμφισβήτηση την έκθεση και την πολιτική εκστρατεία γύρω από αυτήν, φέρνοντας σε κρίση τις πολιτικές καριέρες των κυβερνητικών αξιωματούχων και τοπικών "αρχόντων".

Επισημαίνουν επίσης όσον αφορά το ένταλμα των ιταλικών αρχών:

Η έκδοση του Ευρωεντάλματος, τα γελοία κατηγορητήρια, η ποινικοποίηση της συμμετοχής σε διαδηλώσεις, οι πολιτικές δίκες που κατά καιρούς έχουν οδηγήσει στις φυλακές αγωνιστές για 15 χρόνια, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως όσο οι από τα κάτω συνευρίσκονται στους δρόμους και ενώνουν τις φωνές τους, η καταστολή θα μένει και θα εντείνεται. Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ενεργοποιείται για πρώτη φορά (μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για βαριά ποινικά αδικήματα όπως εμπορία ναρκωτικών, σωματεμπορία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ) για να διώξει διαδηλωτές. Αποτελεί ξεκάθαρα μια προσπάθεια αναβάθμισης της διεθνοποιημένης καταστολής και μια απόπειρα ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων και της συνάντησης των κινημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα στοίχημα όλων των κομματιών του ευρωπαϊκού - ανταγωνιστικού κινήματος να μπει ένα φρένο σε αυτές τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις μπλοκάροντας στην πράξη τις εκδόσεις.