ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η Άννα Συνοδινού

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 7 Ιανουαρίου 2016, 12:48 / Ανανεώθηκε 7 Ιανουαρίου 2016, 22:10
Πέθανε η Άννα Συνοδινού
Facebook Twitter Whatsapp

Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα νωρίς το πρωί σε ηλικία 88 χρονών η μεγάλη μας τραγωδός και πολιτικός 'Αννα Συνοδινού. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα νωρίς το πρωί σε ηλικία 88 χρονών η μεγάλη μας τραγωδός και πολιτικός 'Αννα Συνοδινού. 

Η ηθοποιός ταλαιπωρούνταν τον τελευταίο χρόνο με προβλήματα με την υγεία της και νοσηλευόταν σε κλινική στην Κυψέλη. 

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα από το 'Α Νεκροταφείο Αθηνών στις 12 το μεσημέρι.

Η 'Αννα Συνοδινού γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου του 1927 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. 

Πρωταγωνίστησε στις αρχαίες τραγωδίες «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Ανδρομάχη», «Ιφιγένεια», «Ελένη» καθώς και στην αρχαία κωμωδία «Λυσιστράτη», πάντα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. 

Επίσης είχε παίξει και σε ένα πλήθος θεατρικών έργων, κυρίως του Σαίξπηρ καθώς και πολλών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, κατέχοντας μια από τις πλέον εξέχουσες θέσεις των τραγωδών ηθοποιών του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου.

Η Άννα Συνοδινού υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου.

Επίσης, ήταν η ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού που για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης. Είχε, επίσης, λάβει μέρος σε πολλά ξένα Φεστιβάλ, όπως Γαλλίας, Γιουγκοσλαβίας, Ιταλίας, Ρωσίας κ.ά. Από το 2004 δίδαξε αρχαίο δράμα στο Ωδείο Αθηνών.

Είχε, δε, ασχοληθεί και με την πολιτική. Εξελέγη βουλευτής Α' Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1974, 1977, 1981, 1985, 1989, ενώ είχε διατελέσει υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1981) και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων το 1987-1989 με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ.

Η Άννα Συνοδινού είχε τιμηθεί δύο φορές με το θεατρικό έπαθλο Κοτοπούλη, καθώς και με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, καθώς και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου.