Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το περιστατικό στην πτήση της εταιρείας Aegean από την Αθήνα προς το Τελ Αβίβ στις 3 Ιανουαρίου όταν ισραηλινοί επιβάτες απαίτησαν να κατέβουν από το αεροσκάφος ένας άραβας ισραηλινός και ένας παλαιστίνιος. 

Σήμερα παρενέβη το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει πως «πρέπει να τηρείται απαρεγκλίτως η αρχή της ίσης μεταχείρισης στη διάθεση και την παροχή αγαθών και υπηρεσιών». 

«Απαγορεύεται και είναι καταδικαστέα, απ’ όπου κι αν προέρχεται, κάθε διακριτική μεταχείριση για λόγους εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού» αναφέρει το υπουργείο και συνεχίζει: 

Προωθείται η διαδικασία αναθεώρησης του Ν. 3304/2005 με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης και την καλύτερη προστασία κάθε προσώπου από διακρίσεις.

Έντονες αντιδράσεις

Το περιστατικό καταδίκασε ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Σάεμπ Έρεκατ, ο οποίος ζήτησε από την Αθήνα να τιμωρήσει αυστηρά «αυτές τις ρατσιστικές ενέργειες».

«Είμαστε αγανακτισμένοι για τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις τις οποίες υπέστησαν δύο Παλαιστίνιοι εκ μέρους του προσωπικού καμπίνας της (αεροπορικής εταιρίας) Aegean», η οποία «υποχώρησε στις πιέσεις των ισραηλινών επιβατών», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: 

Η φρικτή συμπεριφορά των ισραηλινών επιβατών θυμίζει τα χειρότερα χρόνια του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, κάτι που δεν διαφέρει σε τίποτα από την πολιτική που ακολουθεί η ισραηλινή κυβέρνηση εναντίον των Παλαιστινίων υπό το πρόσχημα της ασφάλειας. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει σθεναρά εναντίον αυτών των ρατσιστικών ενεργειών και ιδιαίτερα να καταβάλει αποζημίωση στους δύο παλαιστίνιους επιβάτες.

Το επίμαχο περιστατικό

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Ιανουαρίου, αεροσκάφος της εταιρείας Aegean που θα πραγματοποιούσε την βραδινή πτήση προς Τελ Αβίβ αναγκάστηκε να καθυστερήσει την απογείωσή του καθώς καθώς υπήρξε επεισόδιο μεταξύ Ισραηλινών και «Παλαιστινίων τρομοκρατών», χαρακτηρισμό τον οποίο απέδωσε ένα γκρουπ επιβατών σε άλλους δύο επιβάτες, ο ένας εκ των οποίων ισραηλινός άραβας και ο άλλος παλαιστίνιος.
Οι ισραηλινοί πέραν από τις κατηγορίες που εξακόντισαν, αρνήθηκαν να καθίσουν στις θέσεις τους, αν αυτοί δεν απομακρύνονταν από το αεροσκάφος.

Το πλήρωμα της πτήσης, αν και αντιλήφθηκε την αναστάτωση, άργησε να καταλάβει το λόγο για τον οποίο υπήρξε η ένταση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Maariv, το πλήρωμα συνέχισε τις ετοιμασίες, την ώρα που οι δυο επιβάτες, δέχονταν βροχή τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας.

Τελικά οι δύο επιβάτες κατέβηκαν, όμως οι απαιτήσεις των Ισραηλινών επιβατών δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς επέμειναν να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στις αποσκευές τους, σύμφωνα με το Israel Radio.

Από την πλευρά της η Aegean επεσήμανε ότι «πρόκειται για ένα μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό, το οποίο έληξε σύντομα χάρη στη συνεργασία και τη συναινετική διάθεση των δύο επιβατών, στους οποίους προσφέρθηκε η δυνατότητα να ταξιδέψουν με επόμενη πτήση, τα έξοδα της οποίας μαζί με τη διαμονή καλύφθηκαν από την εταιρεία» και κατέληξε:

Η Aegean λυπάται για το δυσάρεστο περιστατικό που δεν εκφράζει την εταιρεία και ευχαριστεί τους δύο Ισραηλινούς επιβάτες για την κατανόηση και συνεργασία τους.