Έντονη είναι η διαφωνία των δικηγόρων στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, με τον ΔΣΑ μάλιστα να σχεδιάζει να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. 

Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, η οποία διακόπηκε για να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο ΔΣΑ τονίζει πως «διαφοροποιείται απόλυτα από την συνολική λογική του προσχεδίου νόμου, που οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου».

«Η επιβάρυνση του κάθε δικηγόρου με ποσοστό  38,5% επί του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο έρχεται σε συνέχεια του 26% φόρου από το πρώτο ευρώ, του ΦΠΑ 23% , της προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης 75% και 100%, του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, οδηγεί σε μηδενισμό του εισοδήματός του. Ενώ είναι γνωστό, ότι  ήδη σήμερα οι δικηγόροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ισχύουσες – συνεχώς αυξανόμενες – ασφαλιστικές εισφορές» αναφέρει ο ΔΣΑ και συνεχίζει: 

[Ο Σύλλογος] εμμένει στην πάγια θέση του ΕΤΑΑ για τη διατήρηση της (οικονομικής και διοικητικής) αυτοτέλειας του ασφαλιστικού μας φορέα.

Η συνεδρίαση του ΔΣΑ θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, καθώς ο πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας για να διατυπώσει τις θέσεις των δικηγόρων, ενώ θα ακολουθήσουν Σσυναντήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης  Νίκο Παρασκευόπουλο, εκπροσώπους των Δικαστών, Συμβολαιογράφων και Δικαστικών Επιμελητών, καθώς και με εκπροσώπους λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο 9.1.2016 και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, το ΔΣ του ΔΣΑ επεξεργάζεται πρόταση του Προέδρου του περί καθολικής αποχής αορίστου διαρκείας των δικηγόρων.