Στο κτίριο της πρώην εφορίας στην οδό Νοταρά 26 στα Εξάρχεια, στο ισόγειο του οποίου έχουν βρει καταφύγιο αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες, πέρασε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το Al Jazeera.

Όπως αναφέρει το άρθρο, οι περισσότεροι είναι Ιρανοί, ενώ άλλοι κατάγονται από το Μαρόκο,  την Αλγερία, τη Συρία και το Αφγανιστάν, Αρκετοί από αυτούς, εξηγεί το Al Jazeera, έχουν πρόβλημα με τα χαρτιά τους, καθώς περιμένουν χρήματα από το σπίτι τους για να καταφέρουν να βρουν μία διέξοδο την οποία θα τους προσφέρουν, πιθανότατα οι διακινητές στην Πλατεία Βικτωρίας.

Σε αυτούς βασίζεται, και ο Mehdi*, ο οποίος ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί για να γιορτάσει την αλλαγή του χρόνου. «Στο πρόσωπό του δεν υπάρχει χαμόγελο. «Το μυαλό του ταξιδεύει μακριά, στην οικογένειά του», λέει η φωτορεπόρτερ εξηγώντας ότι η γυναίκα του με την κόρη του και τον γιο του κατάφεραν πριν από λίγες ημέρες να πάνε στη Γερμανία. Ο Mehdi στάλθηκε πίσω στην Αθήνα.

«Η τελευταία του ελπίδα να επανενωθεί με την οικογένειά του είναι οι διακινητές και οι άνθρωποι που πουλάνε πλαστά αφγανικά διαβατήρια στην πλατεία Βικτωρίας. Αφού η οικογένειά του έφυγε προσπάθησε ξανά να περάσει τα σύνορα, αλλά δεν τα κατάφερε. Δεν έχει παραιτηθεί όμως και θα προσπαθήσει ξανά. Πίσω στο Ιράν, στην πατρίδα του, κινδυνεύει να φυλακιστεί επειδή εγκαθιστούσε δορυφορικά πιάτα. Δεν μπορεί να πάει πίσω και δεν μπορεί να προχωρήσει», καταλήγει το ρεπορτάζ θέλοντας να δώσει μία ιδέα του δράματος που ζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.  

* Το όνομα του Mehdi έχει αλλάξει, ώστε να προστατευτεί η ταυτότητά του.