Μόλις 10 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, καθώς οι μεταμοσχεύσεις έχουν μείνει στάσιμες τα τελευταία 20 χρόνια, όπως είπαν στελέχη των Συλλόγων Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων της Μεταμόσχευσης «ΣυνεχίΖΩ» και Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω» σε κοινή συυνέντευξη τύπου.
Οι εκπρόσωποι των δύο συλλόγων κκ Νίκος Καραφόλας και Χριστίνα Θεωδορίδου, κυριότερες αιτίες για αυτή την απογοητευτική κατάσταση είναι η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο ιατρικό σύστημα και η έλλειψη ενός οργανωμένου συστήματος στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, το δίκτυο Τοπικών Συντονιστών στις ΜΕΘ είναι αδύναμο στη συνολική του θεσμοθέτηση, οι γιατροί των ΜΕΘ συχνά δεν προβαίνουν στη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου με διάγνωση "εγκεφαλικό θανάτο" φοβούμενοι τις οικογένειες των νεκρών, οι ΜΕΘ δεν κάνουν αναφορά των διαγνωσμένων εγκεφαλικών θανάτων στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, δεν προσεγγίζουν τις οικογένειες μαζί με τον ΕΟΜ όπως ορίζει ο νόμος αλλά η προσέγγιση γίνεται από τους γιατρούς της ΜΕΘ συχνά υπό ψυχική φόρτιση και σωματική κούραση, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό έως και 45% των οικογενειών να αρνείται την προσφορά.

Οι ομιλητές ανέφεραν ότι υπάρχουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κεντρικών νοσοκομείων της Αθήνας (ΚΑΤ, Ευαγγελισμός) που ουσιαστικά απέχουν συστηματικά της προσφοράς μοσχευμάτων και πρόσθεσαν ότι η ανεπαρκής στελέχωση και διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων έχει ως επακόλουθο ο οργανισμός να μην μπορεί να παίξει με επάρκεια το ρόλο του.

Επίσης, η έλλειψη Τμήματος Μεταμοσχεύσεων στο υπουργείο έχει καταστήσει το υπουργείο αδύναμο στην παρακολούθηση της πραγματικότητας των ΜΤΧ στην χώρα και στον έλεγχο που οφείλει να ασκεί.

Οι δύο Σύλλογοι ανέφεραν ότι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση πάνω από όλα πρέπει να υιοθετηθεί το γνωστό επιτυχημένο οργανωτικό μοντέλο της Ισπανίας στις ΜΕΘ και ΕΟΜ και να υπάρχει έλεγχος των πάντων από το υπουργείο Υγείας.

 Ανέφεραν ως παράδειγμα την Κροατία, που εφαρμόζει επιτυχημένα το ισπανικό μοντέλο και είναι πλέον τρίτη στον κόσμο στην προσφορά οργάνων.

Έθεσαν ως στόχο σε 3 χρόνια να κατακτήσουμε το μέσο όρο προσφοράς οργάνων (16-18 δότες α.ε.π.), να λειτουργεί το Ινστιτούτο Μεταμοσχεύσεων Αθήνας και έως το 2020 η Ελλάδα να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την Πορτογαλία και να έχει οργανωθεί Ινστιτούτο Μεταμοσχεύσεων Θεσσαλονίκης στα πρότυπα της Αθήνας.
TAGS