Αντίθετος στην δημιουργία hot spot στην Κω δηλώνει με επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο δήμαρχος, Γιώργος Κυρίτσης, καταθέτοντας παράλληλα πρόταση για την δημιουργία δομής καταγραφής προσφύγων, αρκεί όπως επισημαίνει να τηρούνται 5 συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση στην ΚΕΔΕ θα καταθέσει και θα παρουσιάσει την πρόταση. Το υπόμνημα στάλθηκε και στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και στους υπουργούς, Δημόσιας Τάξης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας.

Αναλυτικά το υπόμνημα του Γιώργου Κυρίτση στον Πρωθυπουργό: 

Ο Δήμος Κω αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας του νησιού, έχουν εκφράσει την τεκμηριωμένη διαφωνία τους στην προοπτική δημιουργίας hot spot παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω.

Ο τέταρτος κορυφαίος τουριστικός προορισμός δεν μπορεί να μετατραπεί σε επίσημη πύλη εισόδου αλλά και σε έναν ανεξέλεγκτο καταυλισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Ιδιαίτερα όταν το πρόβλημα καθίσταται πλέον μη διαχειρίσιμο, λόγω των εγγενών αδυναμιών να διασφαλιστεί η αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε και της άμεσης επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η Κως δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με άλλα νησιά.

Η Κως αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τουρισμό μας.

Ο τέταρτος κορυφαίος τουριστικός προορισμός της χώρας δεν μπορεί να θυσιαστεί και να οδηγηθεί σε κατάρρευση η τοπική οικονομία.

Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης που προσεγγίσαμε από την αρχή το πρόβλημα, καταθέτουμε σήμερα μια ρεαλιστική πρόταση που έχει δύο στόχους:

1ον. Να διευκολύνει το έργο της καταγραφής από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

2oν. Να προστατεύσει την τουριστική ταυτότητα αλλά και την εικόνα του νησιού.

Προτείνουμε την μεταφορά της υπηρεσίας καταγραφής και του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, εκτός του αστικού ιστού του νησιού.

Είναι μια πρόταση που ο Δήμος Κω κατέθεσε εδώ και ένα χρόνο αλλά την επανέφερε και τον περασμένο Νοέμβριο.

Το ακίνητο αυτό πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α. Έκταση γηπέδου 4-5 στρέματα.

β. Να υπάρχει ή να μπορεί να κατασκευαστεί κεντρικό κτίριο εμβαδού 400-600τμ για στέγαση γραφείων-ιατρείου-προσωρινή παραμονή ευπαθών ομάδων.

γ. Δυνατότητα ανάπτυξης χώρων προσωρινής παραμονής 300-400 ατόμων.

Ο Δήμος Κω θα συνδράμει σε αυτή την προοπτική σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που έχει και την πλήρη αρμοδιότητα.

Στην Κω και εκτός του αστικού ιστού υπάρχουν ιδιωτικά και δημοτικά ακίνητα που θα μπορούσαν να προταθούν από το Δήμο Κω εφόσον όμως τηρηθούν οι  ακόλουθες 5 προϋποθέσεις:

  1. Να ανακληθεί η ΚΥΑ αριθμ.2969/ΦΕΚ. τεύχος Β/2602/2.12.2015 όσον αφορά στην Κω.
  2. Να ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό και τις απαραίτητες ηλεκτρονικές υποδομές η υπηρεσία καταγραφής και ταυτοποίησης της ΕΛ.ΑΣ στην Κω προκειμένου να μπορεί να ολοκληρώσει την καταγραφή 1.000 τουλάχιστον παράνομων μεταναστών και προσφύγων σε καθημερινή βάση.
  3. Η παραμονή όσων καταγράφονται ή ταυτοποιούνται στην Κω , να μην υπερβαίνει τις 24 ώρες. Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τους παράνομους μετανάστες από τις χώρες της Β.Αφρικής σε ότι αφορά στη μεταγωγή τους και στην άμεση διαδικασία επαναπροώθησης τους.
  4. Να μεταφέρονται άμεσα με πλοίο οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες σε κέντρα είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε σε όποιο άλλο σημείο υποδειχθεί. Η μεταφορά πρέπει να γίνεται εντός 24ωρου και πρέπει να διασφαλιστεί είτε από το Υπουργείο Ναυτιλίας είτε από το Υπουργείο Άμυνας.
  5. Να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού , που το ΚΑΣ παραχώρησε σε ΜΚΟ και έχουν μετατραπεί σε καταυλισμούς παράνομων μεταναστών και προσφύγων, υποβαθμίζοντας το ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της Κω.

Ευελπιστούμε ότι η πρόταση αυτή θα αξιολογηθεί θετικά από την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Η πρόταση αυτή έχει ελάχιστο δημοσιονομικό και οικονομικό κόστος  σε σύγκριση με τη δημιουργία hot spot και έχει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Είναι η μόνη ορθολογική και ρεαλιστική πρόταση που συμβαδίζει με την ανάγκη προστασίας της τουριστικής ταυτότητας του νησιού αλλά και με την διευκόλυνση της διαδικασίας καταγραφής από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Όσοι επιμένουν στη δημιουργία hot spot στον τέταρτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας, δεν θα έχουν τη συναίνεση μας αλλά και τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών του νησιού.