Σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μαγιόρκα προχώρησε σήμερα το πρωί αεροσκάφος της AEGEAN με προορισμό τη Μαδρίτη προκειμένου να γίνει επανέλεγχος επιβάτιδος. 

Το αίτημα για επανέλεγχο της συγκεκριμένης επιβάτιδος προκάλεσε κινητοποίηση και περαιτέρω ελέγχους και σε άλλες πτήσεις με αποτέλεσμα καθυστερήσεις διάρκειας κατά μέσο όρο 40 λεπτών, από τις 9.30 π.μ έως και τις 10.25 π.μ σε 13 πτήσεις που βρισκόταν στο έδαφος του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Για την υπόθεση συνελήφθη ο υπεύθυνος της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας και μια ακόμα υπάλληλος επειδή αμέλησαν να θέσουν υπό επιτήρηση την επιβάτιδα μέχρι να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα του δεύτερου ελέγχου. Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία για παρακώλυση συγκοινωνιών και διατάραξη ασφάλειας πτήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αιτία ήταν ότι «για επιβάτιδα που ελέγχθηκε πρωτογενώς μέσω των ειδικών μαγνητικών πυλών ελέγχου ασφαλείας και βρέθηκε "καθαρή", κατά τη διάρκεια δευτερογενούς δειγματοληπτικού πρόσθετου ελέγχου ασφαλείας, προέκυψε ένδειξη, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε απαραίτητος ο επανέλεγχός της».

 

Όπως ανέφερε το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος «υπήρξε κινητοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας εξ αιτίας του περιστατικού και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και με γνώμονα την ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού, υπέδειξε την καθήλωση όλων των πτήσεων που βρίσκονταν στο έδαφος, για περαιτέρω ελέγχους».

Η συγκεκριμένη επιβάτις είχε επιβιβασθεί στην πτήση της Αegean Α3688 με προορισμό τη Μαδρίτη, η οποία είχε ήδη απογειωθεί. Με βάση την πληροφορία αυτή, η AEGEAN έδωσε οδηγίες στον κυβερνήτη της πτήσης να προσγειώσει το αεροπλάνο στο πλησιέστερο αεροδρόμιο. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μαγιόρκα «Palma de Mallorca Airport», όπου έγιναν οι έκτακτοι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροσκάφος και στους επιβάτες, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και το αεροσκάφος αναχώρησε από τη Μαγιόρκα για τη Μαδρίτη, τελικό προορισμό της πτήσης.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η αεροπορική εταιρεία στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Κηφισιά, 10 Ιανουαρίου 2016 – Η AEGEAN σήμερα, Κυριακή 10 Ιανουαρίου, ενημερώθηκε από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την ανάγκη επιπλέον ελέγχου σε επιβάτη που επέβαινε στην πτήση A3 688 από Αθήνα προς Μαδρίτη. Με βάση την πληροφορία αυτή, η AEGEAN έδωσε οδηγίες στον κυβερνήτη της πτήσης να προσγειώσει το αεροπλάνο στο πλησιέστερο αεροδρόμιο. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μαγιόρκα «Palma de Mallorca Airport», όπου έγιναν οι έκτακτοι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροσκάφος και στους επιβάτες, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και το αεροσκάφος αναχώρησε από την Μαγιόρκα για την Μαδρίτη, τελικό προορισμό της πτήσης».