Συνεχίζεται ο θόρυβος που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι ο καλλιτέχνης Βασίλης Παπακωνσταντίνου πληρώθηκε από τον Δήμο Ξάνθης για τη συμμετοχή του στις γιορτές της Παλιάς Πόλης, τον Σεπτέμβριο του 2015, με παραστατικό εταιρείας με βουλγαρικό ΑΦΜ και έδρα τη γειτονική χώρα.

Μεταξύ του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού, Πασχάλη Λύρατζη, και του μάνατζερ του γνωστού καλλιτέχνη υπάρχει διάσταση απόψεων καθώς και οι δύο αρνούνται ότι έχουν συμμετοχή στην εμπλοκή της βουλγαρικής εταιρείας στη συγκεκριμένη συναλλαγή, ενώ δεν έχει απαντηθεί από καμία πλευρά για ποιον λόγο τιμολογήθηκε διπλάσιο ποσό από αυτό που κόστισε η συναυλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του xanthipress.gr, η βουλγαρική εταιρεία για την οποία γίνεται λόγος είναι η «Brain Co Southeastern EuropeLtd», έχει έδρα τη Σόφια και εμφανίζεται για πρώτη φορά σε συναλλαγή με δημόσιο φορέα στη χώρα. Τα στοιχεία που υπάρχουν για την εταιρεία συνηγορούν ότι πρόκειται για μια κλασική εταιρεία, από τις πολλές που έχουν ιδρυθεί στη γειτονική χώρα με διαδικασίες εξπρές για να εξυπηρετούν Έλληνες επιχειρηματίες λόγω της ευνοϊκής φορολογίας. Σύμφωνα με το καταστατικό της, η εταιρεία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 και καταχωρίστηκε στο Βουλγαρικό Επιμελητήριο, τον Ιανουάριο του 2015.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη Σόφια, συμπίπτει με την έδρα, τον όροφο και το γραφείο, που στεγάζεται η εταιρεία «UNION BALKANS BUSINESS», η οποία ασχολείται με την ίδρυση και τη διοικητική και λογιστική υποστήριξη ελληνικών εταιρειών στη Βουλγαρία. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Βrain Co Southeastern EuropeLtd» είναι δύο βουλγαρικά λέβα, ενώ ιδιοκτήτης και διαχειριστής εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Παπατριανταφύλλου.

 Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι πρόκειται για πρώην εκδότη περιοδικών αυτοκινήτου, ο οποίος σήμερα εμφανίζεται ιδιοκτήτης εταιρείας συμβούλων με έδρα τη Ν. Ερυθραία.

Το καταστατικό της εταιρείας εμφανίζει αρκετές δραστηριότητες, από συμβουλευτικές υπηρεσίες και δημόσιες σχέσεις έως μελέτες διακόσμησης, οικοδομικά υλικά ή ηλεκτρικά είδη, αλλά όχι δραστηριότητες διοργάνωσης συναυλιών ή πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Εν τω μεταξύ, με σημερινή του ανακοίνωση, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη», Νίκος Ανταμπούφης, ασκεί σκληρή κριτική στη διοίκηση του Δήμου Ξάνθης για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, απευθύνοντας ερωτήματα που σχετίζονται με την καθυστέρηση ανάρτησης του συγκεκριμένου τιμολογίου στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» για τρεις μήνες (αναρτήθηκε στις 17-12-2015), για το γεγονός ότι, σύμφωνα με δήλωση του καλλιτέχνη, ο ίδιος εισέπραξε ένα ποσό της τάξης των 8.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που τιμολογήθηκε άγγιζε τα 16.500 ευρώ.

Ο κ. Ανταμπούφης υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ότι «εγείρεται μείζον πολιτικό θέμα που δεν περιορίζεται μόνο στην ηθική ή νομική του διάσταση, όπως ο κ. δήμαρχος και μέρος της αντιπολίτευσης δηλώνουν, αλλά αποκαλύπτει ευθέως τις καιροσκοπικές αντιλήψεις και πρακτικές στις οποίες καταφεύγει ο Δήμος Ξάνθης αδιαφορώντας για το μήνυμα που στέλνει, τις πρακτικές που εξασκεί και το γενικότερο συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της πατρίδας μας».

Τι απαντά ο Παπακωνσταντίνου

Την δική του απάντηση έδωσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μετά τον σάλο που προκλήθηκε.

«Ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δημοσιογράφο με "Δ" που μου έβαλε ιδέες που δεν τις είχα. Η εταιρεία που συνεργάζομαι χρόνια και κάνω συναυλίες μαζί της, συνεργάστηκε με το πνευματικό κέντρο του Δήμου Ξάνθης και προχθές έμαθα ότι συνεργάζεται με μια βουλγάρικη εταιρεία. Ιδέα δεν είχα, ειλικρινά. Ξέρω να ξεχωρίζω τι είναι το νόμιμο από το ηθικό. Εάν το ήξερα θα είχα αντιδράσει. Όμως, όλα αυτοί οι άνθρωποι τα έκαναν κανονικά, τυπικά. Όσο αφορά στις αμοιβές, μπορείτε να πάτε στην Εφορία Χολαργού και να δείτε εκεί κατατεθειμένη την αμοιβή μου, όποια και αν είναι αυτή. Δεν είμαι ανιχνευτής εταιρειών. Πάω την τελευταία στιγμή, γιατί έρχομαι από άλλη πόλη, τραγουδάω και φεύγω. Δεν είναι δυνατόν να ήξερα τι συμβαίνει, πώς έχουν βρει τα οικονομικά τους και λοιπά. Δεν ήξερα καν την εταιρεία αυτή, αγνοούσα και την ύπαρξή της στην υπόθεση. Προχθές το έμαθα» ανέφερε ο καλλιτέχνης.

Ερωτηθείς μάλιστα ποιο είναι το ποσό που πήρε για τη συγκεκριμένη συναυλία απάντησε: 

Είναι ακριβώς τα μισά. Είναι 8.000 και αυτό αφορά τη δουλειά 25 ανθρώπων.