Στη Βουλή κατέληξε η μαζική πορεία που πραγματοποίησαν μέλη επιστημονικών φορέων, οι οποίοι αντιδρούν στην αύξηση των εισφορών τους, που προβλέπεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Στην πορεία συμμετείχαν δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, ανάμεσά τους και νέοι επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο, που όπως υποστηρίζουν, οδηγεί χιλιάδες νέους επιστήμονες σε αφανισμό.

Η πορεία ξεκίνησε από τα γραφεία του ΔΣΑ στην οδό Ακαδημίας, έφθασε στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία παρέδωσε ψήφισμα, όπως και στο υπουργείο Εργασίας, όπου πραγματοποίησε προσωρινή στάση.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, δήλωσε ότι ένας νέος δικηγόρος που δηλώνει εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο, επιβαρύνεται με τη φορολογία και τις εισφοροδοτικές υποχρεώσεις με ποσό 9.956 ευρώ και προανήγγειλε ότι ο αγώνας θα είναι διαρκείας και δεν επιτρέψουν να περάσει το νέο σχέδιο νόμου.

Στις 12.00 δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, γιατροί, φαρμακοποιοί και άλλοι επιστημονικοί κλάδοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, όπου επιδόθηκε ψήφισμα.

Αίτηματα των επιστημονικών φορέων είναι η απόσυρση του κυβερνητικού προσχεδίου για το ασφαλιστικό και η επανάληψη του κοινωνικού διαλόγου από μηδενική βάση.

Όπως επισημαίνουν, «η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζόμενων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)».

Εκτιμούν επίσης ότι «η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου» θα οδηγήσει «σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα  μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των ‘γκρίζων’ ζωνών της οικονομίας».