Εποχές Αννας Διαμαντοπούλου όταν ήταν στον υπουργικό θώκο του Παιδείας θυμήθηκαν οι εκδότες των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων όταν διάβασαν έκπληκτοι ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου Αντώνης Λιάκος πρότεινε σε συνέντευξή του την ανάρτηση όλων των συγγραμμάτων στο Διαδίκτυο «ως οικονομικότερη λύση από την εκτύπωση εκατοντάδων χιλιάδων βιβλίων», σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Αρχικά αναρωτήθηκαν αν γνωρίζουν οι ιθύνοντες τόσο εντός του υπουργείου όσο και στο ευρύτερο τραπέζι του διαλόγου «τι σημαίνει πνευματικά δικαιώματα». Η δεύτερη αντίδραση είναι… ο λογαριασμός! «Σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να μας καταβληθεί αποζημίωση επί του προϋπολογισμού για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα επί επτά συνεχή έτη. Δηλαδή 50 εκατ. επί 7 χρονιά. Το ποσό φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ», σχολίασαν.

Η αλήθεια είναι ότι, τουλάχιστον την περσινή χρονιά, το υπουργείο Παιδείας δυσκολεύτηκε να αποπληρώσει ακόμα και τα 50 εκατ. ευρώ που όριζε ο περσινός προϋπολογισμός, με τους εκδοτικούς οίκους να προειδοποιούν ότι δεν θα καταφέρουν λόγω οικονομικής ασφυξίας να προχωρήσουν στη δωρεάν διανομή για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. 

Η πρόσβαση στα πανεπιστημιακά συγγράμματα μέσω Διαδικτύου δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς το ίδιο είχε διατυπώσει και η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Εκτός από το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, οι εκδότες κάνουν λόγο και για τα ξένα συγγράμματα, για τα οποία υπάρχουν συμβάσεις, οι οποίες δεν μεταβιβάζονται. «Τι θα γίνει με αυτά τα βιβλία; Ή θα αποκλείσουν τελείως την ξένη βιβλιογραφία;» σχολιάζουν, ενώ θίγουν και το ζήτημα ανύπαρκτων υποδομών σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων, που δυσκολεύει τη μελέτη των φοιτητών. 

Αν και μέχρι στιγμής οι εκδότες κρατάνε στάση αναμονής, διαρρέουν ότι στη φαρέτρα τους έχουν αρκετά βέλη σε περίπτωση που προχωρήσει αυτή η πρόταση με πρώτη στάση τη δικαστική οδό. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν, υπάρχει ήδη παρόμοια υπόθεση στη Νορβηγία, όπου καταστρατηγήθηκαν τα πνευματικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα οι εκδοτικοί οίκοι να αποζημιωθούν πλουσιοπάροχα έπειτα από δικαστική απόφαση.