Ολοκληρώθηκε το παλλαϊκό συλλαλητήριο των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ που διοργάνωσαν ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό. Η πορεία κατέληξε στη Βουλή, αφού προηγήθηκε συγκέντρωση στην Ομόνοια, ενώ για αρκετή ώρα οι διαδηλωτές στάθηκαν μπροστά στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, όπου φώναξαν συνθήματα κατά του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Στη σημερινή κινητοποίηση των ΑΔΕΣΥ-ΓΣΕΕ συμμετείχαν καθητητές, δάσκαλοι, νοσοκομειακοί γιατροί, ενώσεις συνταξιούχων, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΕΣΗΕΑ, το Τεχνικό Επιμελητήριο και εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το δικό της μπλοκ είχε η ΛΑΕ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Το σύνημα που κυριάρχησε ήταν ότι δεν θα περάσει η μεταρρύθμιση που διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της αφάλισης και δόθηκε ραντεβού για νέες κινητοποιήσεις με αιχμή του δόρατος την απεργία που κύρηξε η ΓΣΕΕ για τις 4 Φεβρουαρίου.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας υπό βροχή πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη μέλη της Πρωτοβουλίας Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία διαμαρτυρίας συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και κρατώντας πανό με συνθήματα όπως “Όχι στην κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης” μέσω της Αριστοτέλους κινήθηκαν στις οδούς Τσιμισκή και Βενιζέλου και επέστρεψαν στο σημείο συγκέντρωσης.

Με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό πλήττονται εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, υποθηκεύεται το μέλλον των νέων, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να πάρουν συντάξεις και οξύνεται η ανεργία, ανέφεραν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας.

Το αντικοινωνικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο στοχεύει κυρίως στη νέα γενιά, η οποία είναι καταδικασμένη από την ανεργία, την απλήρωτη εργασία, την εργασία με ελαστικές σχέσεις και δε θα συμπληρώσει 40 χρόνια δουλειάς για να μπορεί να ελπίζει σε κάποια σύνταξη, υπογράμμισαν.

Και στο Ηράκλειο

Την αντίθεση τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση εξέφρασαν σήμερα με συγκέντρωση τους στην πλατεία Ελευθερίας οι Ηρακλειώτες.

Στη συγκέντρωση που οργανώθηκε από το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και την πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πήραν μέρος υπάλληλοι του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί κά.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς, ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της στυγνά αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί, με το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό».

Ακόμη εκτίμησαν ότι το «νομοσχέδιο επιβεβαιώνει στην πράξη την κατάργηση όλων των μέχρι τώρα κατακτήσεων στους τομείς της περίθαλψης, της υγείας, της ασφάλισης».

Οι ίδιοι τέλος, υποστηρίζουν, ότι «τα μέτρα αυτά οδηγούν σε έναν κοινωνικό μεσαίωνα, οδεύοντας στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος σύνταξης και υγείας».